Jelenlegi hely

Egy csipet Kárpátalja Felvidékre

Kárpátaljai irodalmi és kulturális élet a háború árnyékában

/ Bíró Bernadett /
biro.bernadett képe
A magyar költészet napja alkalmából az idén Egy csipet Kárpátalja Felvidékre elnevezéssel olyan programot tartottunk, ahol Kárpátalja íróival találkozhatott a felvidéki olvasó. A rendezvénynek a zselízi Magyar Ház adott otthon és a Csemadok zselízi alapszervezetével és a Sacher Polgári Társulással együttműködve szerveztük meg.
Felvidéki nézőközönségKárpátaljai előadókKárpátaljai előadókCredo-együttes tagjai

Az MCC Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzőjének VI. évfolyamosa vagyok. A képzés keretén belül a Mentorprogram részeként egy rendezvény megszervezése volt a feladatom. Mellém kirendelt mentorommal, Martin Viviennel (korábbi PSP ösztöndíjas) úgy gondoltuk, hogy József Attila születésnapját egy olyan író-olvasó találkozóval ünnepeljük, ahol a Trianon által elszakított két területen élők találkozhatnak, akár barátságot kötve. A felvidéki olvasó egy csipetnyi történelmet, irodalmat, kultúrát, megzenésített énekeket, csipetnyi csapatot és ezáltal Kárpátalját ismerheti meg.

A fellépőket a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság tagjai (Dupka György, Shrek Tímea, Sz. Kárpáthy Kata), és a Credo Együttes tagjai (Györkené Csákány Marianna és Ivaskovics József) alkották. Az esemény során irodalmi előadások, könyvbemutatók, irányított és kötetlen beszélgetések, megzenésített versek várták az érdeklődő közönséget. Az írók felolvasták műveiket és azt meg is vitathatták a közönséggel. Az olvasóknak pedig lehetőségük volt találkozni és megismerkedni a kortárs kárpátaljai magyar irodalom kiemelkedő alakjaival.

Az eseményen megjelentek a környékbeli (vámosladányi, farnadi, lévai, zsemléri, kétyi) és helyi magyar egyházi, oktatási és kulturális szervezetek vezetői. Továbbá Padenics Dominika a Mathias Corvinus Collegium Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző felelős koordinátora is megtisztelt minket jelenlétével.

Remek hangulatban telt el a találkozó, barátságok, ismeretségek szövődtek. Köszönöm a földijeimnek, hogy átszelték fél Magyarországot, fáradtságot és idejüket nem kímélve csak azért, hogy meséljenek, énekeljenek nekünk. Köszönöm felvidéki barátaimnak azt, hogy ma megtiszteltek, készültek, készítettek és eljöttek.

Egymagam kevés voltam megszervezni ezt a remek rendezvényt. Szeretném megragadni, hogy köszönetet mondjak: Martin Viviennek, Sokol Zsuzsannának, Csenger Tibornak, Hutai Zsuzsannának, Padenics Dominikának és a Zselízi Alapiskola néhány pedagógusának, hogy segítségükkel hozzájárultak a rendezvény gördülékeny lebonyolításához.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap, az MCC, a Zselízi AlapiskolaCsenger Tibor és Sokol László támogatta.