Jelenlegi hely

Országos Óvodapedagógiai Konferencia Galántán

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
„Semmi sem jellemző annyira a nyelvre, mint sajátos hangzása. Olyan ez, mint a virág illata, a bor zamata, a zománc, az opál tüze. Megismerni róla a nyelvet már messziről, mikor a szót még nem is értjük.“

Ez a Kodály Zoltán idézet volt a 2015.november 5-6-i Országos Óvodapedagógiai Konferencia jelmondata, melyet immár tizenkettedik alkalommal rendeztek meg Galántán, melyre Pozsonytól Nagykaposig bezárólag érkeztek óvónők, óvodapedagógusok.

A konferenciát Berky Angelika, az SZMPSZ Óvodapedagógiai Társaságának elnöke nyitotta meg, köszöntötte a meghívott vendégeket, előadókat és az óvónőket.  Ezután Jókai Tibor a SZMPSZ elnöke mondott ünnepi beszédet. Előadásában hangsúlyozta az óvodapedagógusok szerepét a nevelésben, örömét fejezte ki, hogy évről évre milyen nagy számban vesznek részt az óvónők ezen a rendezvényen. Úgy látja, a pedagógusok fontosnak tartják a szakmai fejlődést, a továbbképzést és a tapasztalatcserét.

          

  Berky Angelika                                   Jókai Tibor                                 Dr. Schneider Júlia

A rendezvény szakmai előadásai a Kodály Zoltán idézet jegyében kerültek összeállításra. Dr. Schneider Júlia, a Beszédpercepciós és Differenciáldiagnosztikai Központ munkatársa a „Hallástól a tanulásig” című előadásában kifejtette, hogy az anyanyelvfejlődés csak tökéletes hallás mellett lehetséges. A gyerekek 60%-a gyenge hallásproblémákkal küszködik. Gyakran szemet hunyunk ezen problémák felett, ami sokszor következményes problémákhoz vezet (írás, olvasás, matematika). Tapasztalata szerint az óvónők nagyon jól felismerik a hallásproblémákat, fontos szerepük van hallásproblémákkal küszködő gyermekek kiszűrésében.  Zupko Mária, logopédus „A Gyermek beszédfejlődése és annak segítése” c. bemutatójában hasznos segítséget, ötleteket, tippeket adott az óvodás gyermekek beszédjének fejlesztésére vonatkozóan. Buza Bodnár Aranka és Ádám Csilla trénerek ”Fegyvertelen játszótárs - erőszak-megelőzés élménypedagógiai módszerekkel” c. kurzusának célkitűzése volt a gyerekekkel foglalkozó szakemberek szemléletének kialakítása és módszertani repertoárjuk bővítése az erőszakmentes intézmény érdekében, az erőszak-megelőzéshez kapcsolódó elmélet, tematika, játékok, gyakorlatok megismerése és a felkészítés az erőszakot megelőző foglalkozássorozatok tervezésére, vezetésére, értékelésére.

A konferencián idén is sor került a „Vankó Terike - díj” átadására, melyet Szakál Éva, nyugalmazott nádszegi óvónő vehetett át. Az első nap zárásaként Janza Kata és Vadkerti Imre „Lélektől - lélekig” zenés köszöntőjét, produkcióját hallgathatták meg részt vevő pedagógusok.

Pénteken Margita Majcherov, gyógypedagógus „Egészségileg hátrányos helyzetű gyerekek az óvodában” című előadásával folytatódott a konzultáció. Ezt követte Gőbel Orsolya, pedagógiai szakpszichológus „A Szocioemocionális Pedagógiai Terápia összerendező ereje a Varázsjátékokkal„ című szakmai bemutatója. A rendezvény utolsó két prezentációja a zenepedagógia témaköréhez kapcsolódott. Dr. Gállné Gróh Ilona, Forrai Katalin-díjas énektanár, a Ringató megálmodójának „Zenei nevelés az óvodában - A dal szépsége, a játék öröme” c. előadása és Gál Viktória Emese „A gazdi zenész” című interaktív, zenés könyv- és CD-bemutatója gazdagította a szakmai találkozót. A program lezárásaként Forrai Katalinról (1926-2004), a magyar zenepedagógia nagykövetéről, a Kodály-módszer népszerűsítőjéről tekinthettek meg egy emlékfilmet az óvodapedagógusok.

A két napos rendezvénysorozat nemcsak szakmai továbbképzésre ad lehetőséget, hanem szorosabbra fűzi az egymástól akár több száz kilométerre dolgozó óvónők közötti köteléket, barátságot. A konferencia, az óvodapedagógusok és munkájuk együttesen járulnak hozzá a felvidéki magyarság fennmaradásához, megerősödéséhez.