Jelenlegi hely

Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!

Farsangolás és kiszebábégetés Zsobokon

/ Simon Luca Eszter /
simon.luca.eszter képe

Február első napján a zsoboki alsó tagozatos tanárok és gyerekek már úgy érezték, elég volt a fagyos, hideg és szürke télből. Ideje, hogy melegebbre forduljon az idő: jöjjön a tavasz, vesszen a tél! Így hát a Zsoboki Általános Iskola alsós diákjaival felkaptak néhány rongyos ruhát, szalmát, amiből a közeli focipályán kiszebábot készítettek - a tél és minden rosszaság (betegség, helytelen viselkedés stb.) jelképét. Miután elkészítették a szalmabábot az óvodásokkal együtt, verssel és énekkel búcsúztak el tőle. Ezután felgyújtották, miközben a "Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!" sort skandálták. A kiszebáb hatalmas lánggal égett, füsttel és pernyével beterítve az ott lévőket. Reméljük, a tél ettől igazán megijedt és utat enged a tavasznak, a megújulásnak és az életnek.
Miután ráijesztettünk a télre visszabandukoltunk iskolánk meleg osztálytermébe, ahol forró tea és pizza várt minket a vidám nap lezárásaként. 

Az óvodásaink sem maradtak ki a mulatságból. Ők délelőtt érdekesnél érdekesebb jelmezekbe öltöztek, rókának, bohócnak, zebrának, királykisasszonynak, boszorkánynak, majd táncoltak, énekeltek, ünnepelték, hogy itt a farsang. A kiszebáb elégetésében ők is részt vettek, majd az óvodába visszatérve fánkmajszolással zárták a napot.

 

Zebra és királylány táncaBosziTáncoljunk!OvitáncSzervusz kedves barátok!Kiszebáb készítésSegítünkSok szalma kell hozzáJól kitömjükMegigazítjukEgyütt könnyebbKész!VersmondásMosolygós kiszeÉnek és táncGyújtsuk fel!Égjen!LángolMindjárt elégMilyen jó meleget ad!Milyen jó meleget ad!ElégettPizza evésForró tea és pizzaNagyon finom