Jelenlegi hely

"Kiskarácsony, Nagykarácsony...." - karácsonyi időszak Zsobokon

/ Becske Adrienn /
becske.adrienn képe

Zsobokon évek óta rendszeres jelleggel kétszer ünneplik a karácsonyi ünnepkört. A szerepek minden esetben a templomban kerülnek megrendezésre. Első alkalommal még a téli vakáció beállta előtt a zsoboki iskolások két korcsoportja adott elő betlehemes játékot és verses zenés előadást.  Ezután most is hagyományosan sor került az egyházi alkalmazottak valamint a pedagógusok közös vacsorájára. 

A helybéli és az otthonban maradt gyermekek részvételével karácsony szentestéjén az istentisztelet után került sor az újabb karácsonyi szerepre, ahol az 1-6-os korosztály verses-, zenés előadással rukkolt elő, míg a 7-8. osztályos korosztály megható kis színdarabbal örvendeztette meg a gyülekezet.  Az ajándékosztás természetesen most sem maradt el.

Szenteste, zsoboki szokáshoz hűen, az asszonyok átvonultak a parókia épületébe kántálni. Őket követték a zsoboki férfi kántások, melyek karácsonyi köszöntéssel illették a ház lakóit. Másnap az ünnepi istentisztelet után a falu ifjainak közreműködésével a kultúrotthonban karácsonyi előadásra került sor, ahol három humoros rövid jelenetet, és a komolyabb hangvételű „Pánov apó karácsonya” című színdarab előadására került sor. Az előadást reggelig tartó táncos mulatság követte.  

Még a karácsonyi ünnepkörből magunkhoz sem térhettünk, máris nyakunkon volt a szilveszter és az Új év. Zsoboki szokáshoz hűen háromnegyed tizenkettőkor a templom tornyából egy presbiter tolmácsolásában óév búcsúztató hangzott el a templomkertben összegyűlt embereknek, majd az éjfélt ütő harangszó után újév köszöntő hangzott el szintén a templom tornyából. Ezután a templomkertben rövid újévi áhítat következett, melyet újévi tűzijáték követett.

karácsonyi szerepkarácsonyi szerepkarácsonyi szerepkarácsonyi szerepkarácsonyi szerepKARÁCSONYI AJÁNDÉKOSZTÁS KARÁCSONYI AJÁNDÉKOSZTÁS tabloKARÁCSONYI AJÁNDÉKOSZTÁS KARÁCSONYI AJÁNDÉKOSZTÁS KARÁCSONYI AJÁNDÉKOSZTÁS karácsonyi szerepkarácsonyi vacsorakarácsonyi szerepkarácsonyi szerepkarácsonyi szerepkarácsonyi szerepKARÁCSONYI AJÁNDÉKOSZTÁS KARÁCSONYI AJÁNDÉKOSZTÁS karácsonyi szerepkántáláskántáláskántáláskarácsonyi vacsorakarácsonyi vacsorakarácsonykarácsonyszindarabkarácsonyi szerepkarácsonyi szerepujévharangokujéveújév