Jelenlegi hely

Magyar Szórvány Napja Csernakeresztúron

Csernakeresztúri szórvány

/ Mészáros-Szabó Annamária /
meszaros.szabo.annamaria képe

2022. november 15-én a Magyar Szórvány Napjáról emlékeztünk meg Csernakeresztúron. A délelőtti órákban a Téglás Gábor Elméleti Líceum Csernakeresztúri Tagintézményébe járó óvodásokkal és általános iskolásokkal egy néptáncfoglalkozás keretén belül emlékeztünk meg a Magyar Szórvány Napjáról. Mondókákat, dalokat tanultak a gyerekek népi játékokat játszottak. Ezután az aprók táncházában szaporán rakosgatták apró lábacskáikat.

A Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület táncosaival már a Magyar Szórvány Napját megelőző héten kezdtük el a készülődést, megbeszéltük, hogy kik élnek szórványban. Közösen megtekintettük a Petőfi Ösztöndíjasok által készített kisfilmet is. Ezt követően egy rendhagyó foglalkozás keretében vettük át a szórvánnyal kapcsolatos tudnivalókat, hogy megfelelő tudás birtokában legyenek a gyerekek, hiszen őket is érinti ez a helyzet. Plakátot készítettek, és játékos vetélkedőn vettek részt.

Népi játékokNépi játékokNépi játékokNépi játékokNépi játékokAprók táncházaAprók táncházaAprók táncházaNépi játékokDaltanulás és mondókázásNépi játékokNépi játékokDaltanulás, mondókázásDaltanulás, mondókázásRitmusfejlesztésAprók táncházaAprók táncházaNépi játékokA Petőfi ösztöndíjasok filmjének megtekintése.KisfilmPlakát készítésPlakátElkészült a plakátVetélkedő