Jelenlegi hely

Megújuló múlt

Október 23-ára készülve

/ Rákos Ágota /
rakos.agota képe

Rimaszombatban az 1956-os megemlékezés éves hagyománya 2011-re vezethető vissza mikor is a forradalom és szabadságharcban elhunyt áldozatok emléke előtt való tisztelgés jelképeként emlékkövet helyeztek el a városi köztemetőben. A jeltelen kő megújulásaként, nemzeti színekben 1956-os felirattal egészült ki hála a rimaszombati 4.sz. Hatvani István Cserkészcsapatnak.

Az idei megemlékezés az 1956-os forradalom- és szabadságharc hősei előtt, már október 23-a előtt egy héttel kezdetét vette. A Mókus őrs és a Vad Liliomok őrs közösen keresték fel a temetőben a Megemlékezés kövét. A rendkívüli őrsi foglalkozás keretében saját magukat is kipróbálhatták, mint emlékkőújítók. Az előzőlegesen megtisztított kőre jelképesen festették fel az évszámot “1956”. Ezt követően felidéztük az 1956-os eseményekkel kapcsolatos történéseket, melyeket az előző esztendőkben tanítottam nekik,  majd bővítettem tudásukat. A hét további részében Boholy László cserkésztestvéremmel a kő egészét megújítottuk, így készülve a jövő heti megemlékezésre, mint meglepetés a magyar közösség számára, s mint tiszteletadás a nemzet hősei előtt.

A Megemlékezés köve A körültisztított kőFestésre előkészítveMókusok és Vad LiliomokA foglalkozás kezdeteA Mókus őrs feladata közbenSegítő kezekA lefestett kőAz utolsó simítások előttAz elkészült kő