Jelenlegi hely

Süssünk, süssünk kalácsot!

Húsvéti kalácssütés

/ Mészáros-Szabó Annamária /
meszaros.szabo.annamaria képe

A nagyhét elérkeztével a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület Aprócska csoportjának Húsvéti kalácssütést rendeztem. Alapos kézmosás után elő is pakoltuk a hozzávalókat. Mindent megszagoltunk, amit lehetett meg is kóstoltunk. Mindenki részt vett a folyamatban. Van, aki a lisztet mérte, van aki, a tejet, a harmadik vígan ette a lisztet, mert azt gondolta cukor... Megállapítottuk, hogy az élesztő milyen „büdös” de igazán jó barátságba van a cukros langyos tejjel. Megtanultuk, hogyan kell ketté választani a tojást fehérjére és sárgájára, és hogy az olajtól szép fényes lesz a tészta.

Amíg a tésztánk meleg helyen kelt, mi sem tétlenkedtünk. A kalács receptet kinyomtattam egy húsvéti színezőre és ezt színeztük a gyerekekkel. Ezáltal otthon mindenki ki tudta próbáni a receptet, amit a gyerekek már jól ismernek. A tészta befejezte a pihenőt mire a rajzok is elkészültek. Elővettük a nyújtódeszkát, nyújtófát és szépen sorban mindenki kipróbálta a tésztanyújtást.

Kinyújtottuk, megszórtuk kakaós cukorral, jó szorosan feltekertük és ment is a sütőbe 35 percre sülni. Addig énekeltünk, táncoltunk, húsvéti mondókákkal ismerkedtünk. Közben persze lelkesen figyeltük, hogy dagad a kalács a sütőben. A kalácsunk megsült és annyi darabra vágtuk, ahányan voltunk. Nyuszis szalvétába csomagolva boldogan vitték haza a gyerekek. De azért egy tálnyi kóstolót még elmajszoltak, míg várták, hogy érkezzenek értük a szülők.

 

lisztcukorméréstojás szétválasztásatejmorzsolélesztőcsapatmunkagyúrunkkézmosásminden kéznyújtásnyújtásnyújtáskakaós cukorkakaóskalács végapró kezekmunkamunkaszínekszínezünkkoncentrációtáncikatáncvárakozásizgalomjátéktáncörömvárakozásreceptkalács