Jelenlegi hely

Asociatia Hagyományőrző Egyesület

Szűcs Orsolya (2022)
Szűcs Orsolya (2022)
Gresa Dávid (2023)
Gresa Dávid (2023)

Elnök: Krupa Ana-Bianka

Még mielőtt megfogalmazódott volna a Hagyományőrző Egyesület megalapításának gondolata, egy maroknyi ember úgy gondolta, hogy szükség van olyan tevékenységek elindítására, melyeknek elsősorban közösségteremtő ereje van, valamint kapcsolódnak a hagyományok és szokások megőrzéséhez, és jó alapot szolgálnak a népzene, néptánc, népdal továbbörökítéséhez a fiatalabb korosztályok számára. Már 2014–ben, a hadadi Néptánc- és kézműves tábor hatására néptáncoktatást hirdettek Sárközújlakon és Avasújvárosban (Románia- Szatmár megye északkeleti részén fekvő települések), melyre nagy számban jelentkeztek kisiskolás és nagyobb gyerekek. 2015 őszén táncházakat is szerveztek, ahova a szomszédos települések néptánckedvelői is eljöttek, majd ezen alkalmakat összekötötték olyan szokások felelevenítésével, mint a Márton-nap és a májusfa-állítás. Megmozgatta a helyi közösségeket a Karácsonyváró hagyományőrző délután, illetve a Gyermeknap szórakoztató játékos tevékenységei. 2017 nyarán megszervezték a megyei szintű XXI. Néptánc- és kézműves tábort. Ettől az évtől Avasújváros lett a tábor új helyszíne.

Ezen programok arra sarkalltak, hogy létrejöjjön 2017 decemberében a Hagyományőrző Egyesület, melynek fő célkitűzései között szerepel a magyar nyelvterület népzene és néptánc hagyományainak megismerése, megismertetése és bemutatása, illetve folklórhagyományaink gyűjtése, kutatása.

A közösségi élet és a táncpróbák során központi helyet foglal el a szociális és etikai nevelés, a személyiség, az állóképesség és a mozgáskultúra fejlesztése is. Emellett a közművelődés, az iskolán kívüli fiatal és felnőttkori tanulás és minden korosztály számára értékes szabadidő eltöltés lehetőségének megteremtése is fontos.

Jelen időben, az egyesület folytatni szeretné megkezdett kezdeményezéseit, mellyel a helyi és a közelben fekvő települések közösségeit próbálja összefogni, nagy hangsúlyt fektetve a gyerekekkel való rendszeres munkára, a még élő népszokások, népdalok felkutatására és gyűjtésére, néptáncos, népdalos alkalmak szervezésére, mely elérhető minden korosztály számára.