Jelenlegi hely

Barcasági Csángó Egyesület

Veres Emese Gyöngyvér (2023)
Veres Emese Gyöngyvér (2023)

Elnöke: Hlavathy Zsuzsánna

 

A Barcasági Csángó Alapítvány (hivatalos nevén Asociația Ceangăilor Bârsa) 1990-ben alakult Négyfaluban (Săcele), Brassó megyében, helyi értelmiségiek és vállalkozók indítványozására. A szervezet 55 tagot számlál.

Fő célkitűzése a barcasági magyar oktatás, kiemelten a négyfalusi Zajzoni Rab István Középiskola támogatása. A kezdetekben az egyik megvásárolt ingatlanban középiskolai bentlakás is működött, ezt a szerepet már nem tölti be.

Ugyanakkor céljai közé tartozik a barcasági csángók életének, hagyományainak, szokásainak ismertetése és terjesztése, amelynek érdekében az alapítvány kiadványokat jelentet meg, illetve nemrég egy animációs filmet is készített.

Az alapítvány működése nem volt zökkenőmentes a kezdetekben. Több vezetőség váltotta egymást, a nehéz anyagi körülmények és humán erőforrás hiánya rányomta bélyegét az intézményre. Több éves szünetelés után az alapítvány 2010 óta került újra a közösség érdeklődési körébe, és 2012 óta most már eredményesen működik.

Törekszik az alapító tagok célkitűzéseit megvalósítani: támogatni a barcasági, kiemelten a Zajzoni Rab István Középiskola oktatását a szórványmagyarság számára, ismertetni a térség adottságait, hagyományait, szokásait; ingatlanjait karbantartani és működtetni: az egyik ingatlanában szálláshely alakult ki, amely akár bentlakásként is működhet, ha van rá igény, illetve diák/turistacsoportok számára olcsó, színvonalas szállást szolgáltat. A kisebb, régi, hagyományos csángó épületében az iskola számára könyvtárnak biztosít helyet: 2015-ben elindította a „Könyvtár, az iskola árnyékában” programját, amely által korszerűsíteni tervezi a könyvtár használatát.

A Barcasági Csángó Alapítvány 2016 szeptemberében először szervezte meg az „Összefogás a Barcaság promovalásáért” kerekasztal-beszélgetést. Ennek következtében jött létre a Pro Terra Barcensis-program jelent meg a Barcasági füzetek sorozatban most már hat népszerűsítő kötet, valamint elkészült a Barcaság gyerekeknek animáció.

Az alapítvány székháza nemcsak rendezvények helyszíne, hanem alkalmas ifjúsági szállásnak is, éppen ezért a Határtalanul program több csoportja jutott el Hétfaluba is. Ennek köszönhetően több kapcsolat is kiépült a különböző iskolák között, de állandó visszatérők a kisújszállási diákok.

A Barcasági Csángó Alapítvány tehát részben egy ernyőszervezet szerepét tölti be a barcasági, elsősorban hétfalusi magyarság életében, de koordinátori, kapcsolattartó szerepét is a helyi, illetve megyei közigazgatás felé. Ugyanakkor a különböző pályázatok nyomán, amelyeknek megírását szintén vállalja, anyagi forrásokhoz is juttatja a helyi intézményeket, szervezeteket.