Jelenlegi hely

Hétfalusi Magyar Ifjúsági Klub

Veres Emese Gyöngyvér (2023)
Veres Emese Gyöngyvér (2023)

HMIK jelenlegi elnöke: Sipos Emese

 

2010 januárjában alakult a hétfalusi fiatalok számára az az ifjúsági nonprofit szervezet, amelyet ma már legtöbben rövidített nevén ismernek: HMIK. Ha egy mondatban kellene bemutatni a szervezetet, akkor talán azt mondhatnánk, hogy az a közösség, ahol a fiatalok saját maguknak és a körülöttük élőknek próbálnak életre szóló élményeket nyújtani.

A klubot egy már meglévő baráti társaság indította el, idővel a többi a hétfalusi fiatal is csatlakozott hozzá. Az egyesület megalapításának ötlete 2009-ben született meg, amikor ifj. Gócza István és ifj. Magdó János a szórakozás lehetőségét hiányolta Négyfaluban. Ritkán adódott olyan alkalom, amikor az egyetemisták helyben is, nem csak Brassóban szórakozhattak. Éppen egy buli alkalmával született meg az ötlet, hogy szükség lenne egy olyan szervezetre, amely a négyfalusi fiatalok érdekeit képviseli, és kimondottan értük létezik. Ezt a kezdetleges ötletet hamar felkarolták mind a hét faluban, hiszen a szomszéd településeken (Tatrang, Zajzon és Pürkerec) élő fiatalok is ugyanezzel a gonddal küszködtek. 2010-ben az alapító tagok baráti köreinek köszönhetően az éjszakai eszmefuttatásokból és az álmodozásból hamarosan cselekedet is lett. Jogi hátteret adtak a szervezetnek, székházat rendeztek be, és elkezdtek tevékenykedni először szűkebb, majd mind tágabb körben.

Vasárnaponként istentiszteletekre mentek, ahol énekeltek. Kirándulásokat, játékesteket, sportnapokat, és nem utolsósorban bulikat szerveztek maguknak és a helybeli fiatalságnak. Olyan társaságot alkottak, amelyhez fiatalként jó volt csatlakozni. Az évek során a HMIK egyre több eseményt kezdett szervezni, egyre több program jelent meg a fiatalok számára, és nem csak nekik. Havi rendszerességű kézműves-foglalkozásokat indítottak el gyerekeknek, illetve különböző beszélgetéseket és bemutatókat, kiállításokat szerveztek, főképpen az idősebb korosztály részére. A rövid programok idővel rendezvényekké nőtték ki magukat. Megalakult a HMIK Band is, és például az együttes egyik volt tagja a ma Magyarországon igen ismert jazz formáció, a Vintage Dolls egyik énekese.

A HMIK életében az első mérföldkő a 2010 decemberében megszervezett első karácsonyi vásár volt, ettől kezdve a karácsonyi vásár hagyománnyá vált. A következő mérföldkőnek a 2012 májusában megszervezett első Hétfalusi Ifjúsági Napok rendezvény tekinthető. Az első két napot a fiatalságnak szánták, vetélkedőkkel, tábortűzzel és szabadtéri bulival, majd a vasárnapi napra egy nagy majálist terveztek az egész magyar közösség számára: koncertek, bolhapiac, virágvásár és kézműves-foglalkozás (gyerekeknek), illetve sok más szórakoztató program várta a látogatókat. Az első alkalom óta a rendezvény egyre bővült, jelenleg elsősorban a fiatalságot szólítja meg. Az egynapos vetélkedő átalakult egy egész hétvégés rendezvénysorozattá, így a távolabbról érkezőknek is van lehetőségük beilleszkedni, megismerkedni a helybeliekkel. A verseny legügyesebb csapatai neves fesztiválokra nyerhetnek bérleteket. A 2012-es év eredményes volt, hiszen abban az évben vehette át – részben – az egyesület az évente megtartott Szent Mihály Napok-rendezvénysorozat szervezését is. A köztudatban a Barcaság legnagyobb kulturális fesztiváljaként élő rendezvényen kosaras bál, kézműves vásár és foglalkozás, sportvetélkedők, ökumenikus istentisztelet, lovas szekeres felvonulás, szabadtéri koncertek és különböző előadások kapnak helyt évről-évre. A rendezvény célja: a helyi magyar közösség mozgósítása és identitástudatának a megerősítése. Az ifjúsági klub tevékenységei az évek alatt bővültek. Nemcsak rendezvényeket tartanak, hanem tagjai hétről hétre találkoznak, hogy a közösséget erősítsék, de tavaly az érettségi előtt álló diákoknak különböző tantárgyakból felkészítőket is szerveztek.

Szórványban élő magyarokként és fiatalokként olyan módon kell formálniuk a jelent – vallják a fiatalok -, hogy a jövőben annak tudatában élhessenek szülőföldjükön, hogy egy erős közösség tagjai.