Jelenlegi hely

Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség - Csemadok

Kaszás Kornél (2022)
Kaszás Kornél (2022)
Kaszás Kornél (2023)
Kaszás Kornél (2023)

Elnök: Bárdos Gyula

 

„Csemadokosnak” lenni életforma. A szervezet aktív tagjai, időt, energiát nem kímélve teszik a dolgukat. Akik elkötelezték magukat a magyar nyelv és kultúra megtartása és közvetítése mellett, azok fáradhatatlanul terveznek és szerveznek. Nem számít a napszak, sem az, hogy hétköznap, vagy hétvége van. Az aktív tagok mozgatórugói egy-egy közösségnek, akikre minden körülmények között számíthatnak a többiek.

A Csemadok mozaikszó, a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete elnevezésű szervezetet takarja, amely Pozsonyban alakult 1949. március 5.-én. Az 1945–1948-as jogfosztottság utáni időszakban egyetlen magyar intézményként szervezte a kulturális életet és ápolta a hagyományokat. A Csemadok ösztönözte és támogatta a kisebbségi kultúra fejlesztését, az anyanyelv használatát, valamint az általános műveltségi szint emelését. 

A szervezet neve többször változott megalakulása óta, de 1993-tól a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség elnevezés használatos. Az alakuló közgyűlésen Fábry Zoltán író, irodalomkritikust választották a szervezet díszelnökévé, aki 1970-ben bekövetkezett haláláig betöltötte a tisztséget. A Csemadok szervezeteinek száma már 1949-ben hatvanhárom volt, míg mára mintegy négyszázötven alapszervezete működik.

A Csemadok országos elnöke, 2012 óta, Bárdos Gyula. A szervezetet tizenhét Területi Választmány alkotja, amelyek alá tagozódik be a mintegy négyszázötven Alapszervezet. A Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya egyike a szervezet területi választmányainak, amely alá tartoznak a Pozsonypüspöki, Ligetfalui, Újvárosi, valamint Óvárosi alapszervezetek.

A Csemadok 2024-ben ünnepli fennállása 75. évfordulóját, ami nem csak a felvidéki magyarság, de a szervezet számára is kiemelt jelentőséggel bír. Az eltelt hét és fél évtized is bizonyítja, hogy a Csemadok régen és napjainkban is fontos szerepet töltött, illetve tölt be a magyarok életében. Közösség- és kultúraszervező munkája elengedhetetlen ahhoz, hogy a magyar nyelv, a magyar kultúra fennmaradjon és tovább éljen a Felvidéken.