Jelenlegi hely

Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség - Csemadok

Kaszás Kornél (2022)
Kaszás Kornél (2022)

Csemadok – Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség

Elnök: Bárdos Gyula

 

A Csemadok mozaikszó, a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete elnevezésű szervezetet takarja, amely Pozsonyban alakult 1949. március 5.-én. Az 1945–1948-as jogfosztottság utáni időszakban egyetlen magyar intézményként szervezte a kulturális életet és ápolta a hagyományokat. A Csemadok ösztönözte és támogatta a kisebbségi kultúra fejlesztését, az anyanyelv használatát, valamint az általános műveltségi szint emelését. 

A szervezet neve többször változott alakulása óta, de 1993-tól a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség elnevezés használatos.

Az alakuló közgyűlésen Fábry Zoltán író, irodalomkritikust választották a szervezet díszelnökévé, aki 1970-ben bekövetkezett haláláig betöltötte a tisztséget. A Csemadok szervezeteinek száma már 1949-ben hatvanhárom volt, míg mára mintegy négyszázötven alapszervezete működik.

A Csemadok csúcsán az Országos Tanács áll, amelynek ötvenegy tagja van. A szervezet elnöke, 2012 óta Bárdos Gyula. A szervezetet további tizenhét Területi Választmány alkotja, amelyek alá tagozódnak az Alapszervezetek, ezekből 2022-ben mintegy négyszázötven működik. A Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya egyike a szervezet területi választmányainak, amely alá tartoznak a Pozsonypüspöki, Ligetfalui, Újvárosi, valamint Óvárosi Alapszervezetek.

A szervezet rendkívül sokszínű és sokrétű tevékenységet végez, hiszen a művészeti, kulturális rendezvényeken túl tanfolyamokat, előadásokat is szervez, illetve szervezett. Együttműködik írókkal, alkotókkal, továbbá irodalmi művek népszerűsítésében is fontos szerepet vállal, valamint a néprajzi és népzenei kutatások megszervezésében is jelentős szerepet tölt be.