Jelenlegi hely

Vukovári Magyarok Egyesülete (HMDK tagszervezete)

Bódi Viktória (2022)
Bódi Viktória (2022)
Bódi Viktória (2023)
Bódi Viktória (2023)

Elnök: Jakumetović Rozália

 

         A földrajzilag Drávaszögtől délre, Kelet-Szlavóniában, Vukovár-Szerém megye székhelyeként működő horvátországi városban, Vukováron a szórványmagyarság egyetlen fennmaradási lehetősége a magyar egyesület. A Vukovári Magyarok Egyesülete 2008-ban alakult, a városban akkor 380 magyar élt, ebből a tagok száma mintegy 100 fő. Tagja a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK), amely Horvátország magyar nemzetiségű polgárainak, társadalmi és szakmai szervezeteinek, önkéntes, nemzetiségi alapú társulása.

 

         Egy maréknyi magyar öntudatú, magyarul akadozva beszélő, de éneklő és csárdást táncoló ember küzd, dolgozik és remél, hogy fenntartsa és felmutassa a néphagyományok tovább élését, identitásformáló erejét az erősen megritkult szlavóniai szórványmagyarság körében. Az idősebb korosztály saját bőrén élte át – nem ritkán börtönbe zárva – a szerb-horvát háború szörnyűségeit, melynek nyomai sajnos még ma is itt kísértenek a nemrég földig bombázott, szétlőtt Duna-parti városban. Ilyen történelmi-etnikai körülmények között a vukovári magyarok meglehetősen aktívan élik meg identitástudatukat, ennek bizonyítéka a 15 éve alakult egyesület és az a temérdek munka, melyet ez alatt az idő alatt együtt valósítottak meg. A város frekventált részén található az állandó nyitvatartással rendelkező Magyar Ház, amit az anyaországi és helyi kisebbségi támogatásoknak köszönhetően teljesen felújított a közösség, majd rendezvénysátorral és zárt parkolóval bővített.

 

         Az egyesületen belül működik az Őszi Rózsa Asszonykórus, kezdő citeracsoport, hímző- és gyöngyfűző csoport, kártyacsoport, és gasztro csoport. A kürtőskalács és lángos sütés bemutatásával a helyi és környékbeli rendezvények elmaradhatatlan résztvevői a tagok. Évente magyar bált rendeznek és minden novemberben kegyelettel emlékeznek a honvédő háború idején elhunyt szeretteikre. A szlavóniai és drávaszögi magyar közösségeknek sűrű programnaptáruk van, szinte minden hétvégén zajlik valamelyik településen kulturális találkozó, néptáncszemle, főzőverseny, ahonnan a Vukovári Magyarok Egyesülete sem hiányozhat.