Jelenlegi hely

A kis kertész fáradsága, egy pár tojás a váltsága

/ Vargyas Ildikó /
vargyas.ildiko képe

A tojás a tisztaság, a termékenység, az újjászületés és az élet szimbóluma. A tojással kapcsolatos szokások és hiedelmek az őskortól kezdve, egészen napjainkig jelen vannak az ember életében. A legenda szerint Ostara, a germán istennő különleges madara színes tojásokat tojt. Egy nap az istennő a gyerekek szórakoztatására nyúllá változtatta a madarat, azóta tojnak a nyulak színes tojásokat.

Régészeti kutatások bizonyítják, hogy már több ezer évvel ezelőtt mennyire elterjedt volt a tojás díszítése és mekkora jelentőséget tulajdonítottak neki. Mivel termékenységi szimbólumként tartották számon, akkoriban a túlélést, a továbbélést szimbolizálhatta az emberek életében. Nem meglepő hát, hogy a tojásdíszítés szokása, habár a pogány időben gyökerezik, a kereszténység elterjedése után is fennmaradt. Leggyakrabban pirosra festették a tojásokat, például a kínaiak már több ezer évvel ezelőtt is a pirosat használták, hogy a Nap iránti tiszteletüket fejezzék ki általa. A kereszténység megszületése után a piros tojás szimbolikáját a sírjából feltámadó Krisztussal társították. Maga a tojás a feltámadást, a piros szín pedig Krisztus vérét jelképezte. Magyarországon avarkori sírokban is találtak már festett, mintás tojásokat. Az első írásos emlékek a témában Anonymus idejéből, a XIII. századból maradtak ránk.

Húsvét alkalmával szinte mindenhol festenek vagy díszítenek tojást. Kerülhet az ünnepi asztalra mint a húsvét egyik legjellemzőbb eledele, de a locsolók is tojást kapnak ajándékba. A díszített tojást készíthetjük főtt vagy kifújt tojásból is, ez utóbbinak az-az előnye, hogy hosszú ideig megőrizhető, akár több generáción keresztül is a család tulajdonában maradhat, ha megfelelően van tárolva.

Mint ahogy használati tárgyaink, ruháink is mindig az adott kor divatját és ízlésvilágát tükrözik vissza, így van ez a festett tojásokkal is. Idén nem volt lehetőség a nagy közös tojásfestő akciókra, de mégis összegyűlt egy csokorra való szép fotó, a tanítványaim, családtagjaim, barátaim és általam készített tojásokból. Kerültek a gyűjteménybe a mindenki által jól ismert írott, és növényekkel díszített batikolt tojások, de megcsodálhatunk néhány különleges nem szokványos darabot is.

Végezetül ajánlom a következő kisfilmet, amelyben Kisné Portik Irén, aki a díszített tojások titkainak egyik legavatottabb tudója, sok érdekes és új információval szolgál a nézők számára.

https://www.facebook.com/KulturalisKozpont/videos/1062535270784725/UzpfSTEwMDAwMDA4MTQyNTY2OTozMTk0OTMyMDkzODUyODA3/?id=100000081425669

Hagyományos írott tojásokHagyományos írott tojásokHagyományos írott tojásokHagyományos írott tojásokBatikolt tojásokNövényi festésű, írott tojásokNövényi festésű batikolt és írott tojásokBatikolt tojásokBatikolt tojásokPiros tojásokPiros tojásokÉlénk színű tojásokArany, ezüst és bronz tojásokFestett tojásokPatkolt tojásokGyöngyös tojásokHorgolt tojásokHímes tojásokHúsvéti tálA hagyomány új köntösbenA hagyomány új köntösbenA hagyomány új köntösbenA hagyomány új köntösbenKarantén tojásokFantáziatojásokAkrilfestékkel díszített tojások