Jelenlegi hely

Milyen jó, hogy itt vagyunk!

Mezőségi gyermekek szülföldről készült fényképei

/ Vargyas Ildikó /
vargyas.ildiko képe

A karantén ideje alatt töltött két és fél hónap, hatalmas kihívás volt, de rengeteg értékes pillanatot és újszerű érzést tartogatott számomra és tanítványaim számára is. Új alapokra kellett helyezzük a kommunikációt és az ismeretátadást is. A legsikeresebb, legszebb példája ennek az időszaknak, a szülőföld projekt heteken átívelő témája volt. A program során még a magyar kultúra napjára készülve, saját kultúránk, népművészeti, zenei, irodalmi hagyatékunkat helyeztem célkeresztbe. Így született meg az - alkossunk magyarul - című kezdeményezésünk. Ennek első témája Kallós Zoltán életének feldolgozása volt műalkotások létrehozásával, fókuszban a mezőségi népművészeti hagyatékkal. Következő téma az épített környezet és a mezőségi falu, amelyet a gyerekek fényképek, rajzok formájában valósítottak meg. Majd karantén ideje alatt mindenki hazakerült, leszűkül a mozgástér is, viszont annál nagyobb figyelmet szentelhettünk a szűkebb környezetnek. Így született meg a minket körülvevő világ, szülőföld fotógyűjtemény. A feladat szerint, olyan fényképeket vártam, amik mintegy lenyomatai az őket pillanatnyilag körülvevő világnak. Az elkészült fényképekből egy kiállítást szeretnénk majd rendezni a Kallós Zoltán Alapítványnál.  

Én Lenghel Boglárka Aletta nagyon szeretem a szülőföldem, mert itt születem, és itt akarok tovább is élni. Szeretem a falunkat, kevesen vagyunk, de nagyon jól értekezünk. Szeretek sokat kint lenni az állatokkal és szeretem a napsütést. Egyáltalán nem szeretnek máshol lakni. Nagyon szeretek a szüleimnek, nagyszüleimnek segíteni. Itt a szülőföldünkön van a nagy családunk soha nem hagynám el őket. Bar ha nem is lehet mindenki köztünk, de ők a szívünkben megmaradnak. Mi itt szeretjük megtartani, ami volt ezelőtt pár évvel: állatokkal dolgozni, meg kapálni kint a szabadban. Sokan mentek el de visszajárnak. Nagyon szeretem a szülőföldemet!

Lenghel Boglárka- Alsótök

Nagysármási szivárványAz első virágNagyszülők házaAlsótöki Református templomSzéki nagymamaTulipános SármásRügyezés SármásonSzéki református templomDési naplementePünkösd reggeleEső előttKútA gyümölcs igéretePanorámaFöldReggeli illatSétaVirágzásOtthonFehér virágokMedvehagyma szüretRózsaszín ragyogásA határbanNaplemente 2.A mi házunkIllatfelhőVasárnapNagyszülők házaPünkösdAz én földemÖreg ház AlsótökönAz a szép...VirágzásKözösségFiatal fákDécsei rügyezésTavaszDési égboltKertünkA város széle A termés igéreteNyugalomEgyszerű szépségAz élet rendjeSzülőföldIsten házaRósaszínÖreg házOtthonunkRégi épületTavaszA közös munka örömeÜnneplőbenA falum határaKilátásÉledésMéheinkVirágokOtthonMelegföldvári portaSzépségKistestvérem a malackáivalVirágos ágakA kertünk végébenKontrasztosSztánai legényekA reggeli pázsitonA legjobb barátomKosUtca frontA természet csodájaMagyardécseBoci a ház előttGenerációkVárosunkRügyezésPuha pázsitSzomorú időNagyszülők házaKertValami készülSzékAz otthon ízeSztánai lovakSzivárványReménySzülőföld