Jelenlegi hely

Bánsági Közösségért Egyesület

Horváth Ida (2015)
Horváth Ida (2015)
Varga László Mátyás (2016)
Varga László Mátyás (2016)
Orcskai Marianna (2017)
Orcskai Marianna (2017)
Halász Gergely (2018)
Halász Gergely (2018)

A Bánsági Közösségért Egyesület (BKE) 2013 márciusában alakult és fő célja képviselni a Bánságban élő magyar közösség érdekeit, megőrizni és ápolni kulturális értékeinket, valamint elmélyíteni a magyar identitástudatot közösségünk tagjaiban. Meggyőződésünk, hogy aktív cselekvés és odaadás által gyarapítani tudjuk a minőségi magyar közösségi rendezvények sorát, továbbá hozzá tudunk járulni a magyar közösség fennmaradásához.

A BKE tevékenysége által közösségi rendezvények elindítását célozza olyan területeken, amelyeken hiány volt érzékelhető a bánsági magyar közösség életében. Ugyanakkor támogatni kívánjuk a meglévő,  jól működő eseményeket, rendezvényeket és közösségi kezdeményezéseket. Kitűzött célunk továbbá a fiatalok beavatása a közösségi életbe, illetve az érdekeik képviselete és védelme.

A hagyományos magyar rendezvények támogatása, bővítése mellett a BKE többek között az alábbi programokat indította a bánsági magyar közösségi élet fellendítése érdekében:

Bánsági Vándorszínház

A 2013-ban elindított Vándorszínház program célja kulturális élményt nyújtani a magyar szórványközösségeknek. A már két évadot megélt Bánsági Vándorszínház olyan Temes és Arad megyei szórványtelepülésekre látogatott el, ahol kis számarányban élnek magyarok és jelentősen szegényes a magyar nyelvű kulturális kínálat. A Vándorszínház szórványturnéjának előadásait az első évben 1200, a második évben 1500 néző látta.

Magyar Hagyományok Napja

Temes megyében nagyon erős a néptánc-mozgalom, sok helyen hagyományos mesterségeket űznek és hagyományos termékeket állítanak elő. Hiányzott az összefogó esemény, amelyik ezeket az értékeket fel tudja mutatni. Így alakult ki a Hagyományok Napjának ötlete, ami nemcsak a bánsági autentikus hagyományokat próbálja bemutatni, hanem a magyar hagyományos értékeket általában. A székely-szórvány partnerség keretein belül a Hargita megyei hagyományőrzőkkel és hagyományos mesterségek művelőivel is megismerkedhettek a bánságiak a Magyar Hagyományok Napja alkalmával.

Magyar Filmnapok Temesváron

A hagyományteremtő szándékkal 2014-ben elindított Magyar Filmnapok valójában filmfesztiválba csomagolt magyar kulturális hétvége. A hangsúly a magyar filmekre került, de a programban volt koncert, magyar gasztronómiai- és borbemutató és slam poetry est. A fesztivál egyik jellegzetessége a nyitás a román közönség felé, a magyar filmeket románul feliratozva mutatjuk be, a résztvevők a filmkultúra értékei mellett a magyar kultúrával is ismerkedhetnek a filmnézők.

Ifjúsági Hétvégék Temes megyében

A bánsági magyarlakta településeken megszervezett Ifjúsági Hétvégékkel a bánsági magyar közösség gyarapodásához ifjúsági mozgalom erősítését célozzuk meg. Az Ifjúsági Hétvége sorozat keretében a fiatalok Temes Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács – TEIS néven létrehoztak egy új ifjúsági szervezetet, amely az eddig is létező Temes megyei ifjúsági szervezetek munkáját egészíti ki. Az ifjúsági egyesületek palettájának és az ifjúsági rendezvények kínálatának bővítésével sokkal több fiatalt sikerült megszólítani és sikerült felpezsdíteni az ifjúsági életet a Bánságban.