Jelenlegi hely

Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége - Tengermelléki-Fennsík Megyei Egyesület (HMDK-TFME)

Németh Sára (2023)
Németh Sára (2023)

Szervezet elnöke: Šibalin Klepac Zdenka

 

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége – Tengermelléki-Fennsíki Megye Egyesülete 1994. január 23-án alakult meg Opatijában – Abbáziában. Később az egyesület székhelye át lett helyezve Kantridára, Fiumébe, utána a Jelacsics térre s 2020. februárjától a Magyar Állam tulajdonában lévő Anna Villába, amelyet a HMDK bellyei országos alapszervezetünk tartós használatra kapta.

A HMDK-TFME a megye egyetlen szervezete, amely a helyi magyarokat fogja össze, tevékenysége hiánypótló. Körülbelül az egyesületnek 160 tagja van az egész megyéből, amelyből 30-40 tag aktív. Fiumében és környékén a Monarchia idejéből már nemigen maradtak ma is élő magyarok, hanem a magyar közösséget a II. világháború utáni időben Vajdaságból, Baranyából és Szlavóniából idetelepült magyarok leszármazottjai alkotják.

Az egyesület egyik legaktívabb csoportja a Festőkör, amely amatőr festőművészekből áll. Számos tradicionális rendezvényük is van, mint a Kisebbségek Festészeti alkotótábora, Kisebbségek Költészeti Fesztiválja, Magyar napok, Mesefesztivál s természetesen a magyar nemzeti ünnepek megtartása. Az említett rendezvényekkel terjesztik a magyar kultúrát és ápolják a magyar nyelvet és hagyományainkat. Mivel a megyében nincs magyar közoktatás, ennek hatására a mai fiatal felnőttek között alig vannak magyarul beszélők, ennek ellenére a magyar családok körében, gyakran nagyszülői kezdeményezésre igény mutatkozott gyermekeik magyar nevelésére. Emiatt az egyesület kezdeményezett egy magyar játszóház indítását is.