Jelenlegi hely

Várbástya Egyesület

Sajben Csilla (2019)
Sajben Csilla (2019)
Szabó Janka (2022)
Szabó Janka (2022)
Hábel Anna Mária (2023)
Hábel Anna Mária (2023)

A temesvári Várbástya Egyesület 2016 óta működik. Elnöksége több temesvári magyar intézmény képviselőjéből áll. Az Egyesület jelenlegi elnöke Tamás Péter, aki egyben Magyarország temesvári tiszeletbeli konzulja.

Az Egyesület székhelye a 2022. februárjában a Magyar Állam támogatásával visszavásárolt temesvári Magyar Házban van. Ez az épület ad otthont a tiszteletbeli konzulátusnak, valamint számos egyéb magyar vonatkozású irodának, pl. a Heti Új Szó nevű hetilap szerkesztőségének és az RMDSZ temesvári szervezetének is.

A Várbástya Egyesület elsősorban a magyar közösséget összehozó, az identitástudatot ápoló és erősítő rendezvények szervezésével, lebonyolításával foglalkozik, illetve ha módjában áll, felkarol egyéb magyar érdekeltségű ügyeket is.

Legnagyobb szabású, (idén nyolcadik alkalommal megrendezésre került) 5 napos eseménye a Temesvári Magyar Napok, melynek időpontja szeptember második felére esik. Ez egy programokban gazdag rendezvény, mely nem csak az itteni magyarságnak, hanem a város összes polgárának nyújt sokszínű és magas színvonalú kulturális, oktatási, hagyományápoló, művelődési és szórakoztató időtöltésre lehetőséget.

Tavasszal zajlott le második alkalommal a Bartók Kerékpártúra, mely nagy sikernek örvend, és az Egyesület másik fő, évente visszatérő eseménye.

E két rendezvény mellett a nemzeti ünnepeinkhez kapcsolódó megemlékezések szervezésében is szerepet vállal a szervezet, valamint havi rendszerességgel biztosít Irodalmi Körre, borkóstolóra, Színházi Improvizációs Estre is lehetőséget.

A Várbástya Egyesület tevékenysége a közeljövőben bővülni fog egy „Magyar bolt” nyitásával és üzemeltetésével. A üzletben egyrészt válogatott minőségi magyar termékek lesznek kaphatók,  emellett lesz egy kifejezetten magyar könyvesbolt részlege is, mindezek pedig egy kis kávézó jellegű térrel fognak kiegészülni.

Tamás Péter, a temesvári magyarság ügyeit igen szívén viseli, aktív mind elnöki, mind tiszteletbeli konzuli szerepkörében. Odafigyel a megrendezésre kerülő események színvonalára, azokon szinte kivétel nélkül személyesen is részt vesz.