Jelenlegi hely

Várbástya Egyesület

Sajben Csilla (2019)
Sajben Csilla (2019)
Szabó Janka (2022)
Szabó Janka (2022)

Elnök: Tamás Péter László

 

A temesvári Várbástya Egyesület 2016 óta folytat párbeszédet a Temesváron működő civil, egyházi, oktatási és politikai intézményekkel.

A szervezet alapító tagjai Temesvár magyar intézményeinek képviselői – jelenleg az élén egy héttagú vezetőség áll, elnöke Tamás Péter László, Magyarország temesvári tiszteletbeli konzulja. Alelnökök: Kása Zsolt, Metz Rita, Erdei Ildikó, Sütő-Udvari Magdolna, Gazda István, Szilvágyi Zsolt.

Az egyesület egyik fő célkitűzése a Temesvári Magyar Napok megszervezése, mint a temesvári magyarok közös ünnepe, melynek keretében kulturális, oktatási, művelődési, hagyományápoló és szórakoztató események által a közösség minden korosztályának színvonalas programokat biztosít.

Emellett az egyesület 2022 júniusában első alkalommal szervezte meg a nagy sikernek örvendő Bartók Kerékpártúrát, amely ezentúl évente megszervezésre kerül. Immár öt éve működik a Küttel Klub, ahol a szervezet saját, illetve partneri rendezvényei is helyet kaptak. Havi rendszerességgel az Irodalmi Kör, a rendkívül népszerű Színházi Improvizóciós Est, közösségépítő rendezvények, borkóstolók, játékestek is ezen a helyen zajlanak. A magyar nemzeti ünnepekre számos rendezvény keretén belül emlékezünk meg. A Várbástya Egyesület a Magyar Állam támogatásával visszaszerezte a Temesvári Magyar Házat, mely otthont fog adni nemcsak a fenti rendezvényeknek, hanem számos más programnak is.

Az egyesület további célja a magyar közösséget érintő ügyek felkarolása, amelyek megvalósítása a temesvári magyar közösség széleskörű bevonásával történhet meg.