Jelenlegi hely

14. Nagyszebeni Ars Hungarica Fesztivál

Magyar Kultúra Felsőfokon Nagyszebenben

/ Bucz Júlia /
bucz.julia képe
Az Ars Hungarica fesztivált 14. alkalommal rendezte meg a HÍD - A Szebeni Magyarok Egyesülete 2019. november 9. és 17. között Nagyszebenben. Az évek folyamán az Ars Hungarica ismert márkanévvé nőtte ki magát, nemzetközileg elismert és fontos szerepet tölt be a magyar kultúra megismertetésében Dél-Erdélyben.
Benedekffy Katalin -Turpinszky Gipper BélaSzentes Zágon kiállításBucz Júlia citerabemutatóMagyar bál

A térség közkedvelt fesztiválja, az Ars Hungarica  idén is sokszínű programokkal kedveskedett a közönségnek. A klasszikus, népzenei és jazzkoncertektől, könyvbemutatón, gyermekprogramokon, kiállításokon át előadásokig a kultúra minden műfaja képviseltette magát, így építve hidat az évszázadok óta együtt élő nemzetiségek között.    

Ünnepélyes operett és opera nyitógálával indult a fesztivál Benedekffy Katalin (szoprán) Turpinszky Gippert Béla (tenor) és a Mercurium Vonószenekar közreműködésével a Nagyszebeni Állami Filharmónia Thalia dísztermében. A közönséget Serfőző Levente a HÍD-Egyesület elnöke köszöntötte. Ezt követően B. Hegedűs Katalin, a Nemzeti Művelődési Intézet kommunikációs igazgatója, dr. Ábrám Zoltán, az EMKE – Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület – Közép-Erdély régió alelnöke, valamint Orth István grafikus, festő, Nagyszeben díszpolgára mondott nyitóbeszédet. Orth István egy fontos gondolatot fogalmazott meg saját kultúránk és európaiságunk megőrzésével kapcsolatban. Prof. dr. dr. h. c. Paul Philipi-t, a Romániai Német Demokrata Fórum korábbi tiszteletbeli elnökét idézte, mely szerint a napjainkban használatos multikulturális lét helyett, amely inkább a tetszőleges és állandóan változó sokféleséget fedi, a plurikulturalizmust kellene hangsúlyoznunk, amely a különböző kultúrák és kulturális értékek egymás melletti létét és egymás segítését jelenti. Ezért az Európai Uniónak, amely sokszor a globalizáció és az egységesítés jegyében végzi munkáját, jó példa lehet a több évszázados erdélyi modell, melynek szellemében a HÍD - Egyesület is végzi munkáját immár 15 éve. Számomra, aki 11 évet élt Európa szívében, Brüsszelben, ez egy kulcsfontosságú gondolat és útravaló magyarságom és európaiságom megőrzéséhez. Hiszen a kultúráknak nem konkurálni kell egymással, hanem egymást erősíteni.

 A hivatalos megnyitót a gálaműsor követte, melynek olasz és francia repertoárja után a második felvonás magyar zeneszerzőknek volt szentelve. Felcsendült Erkel Ferenc Bánk bánja, a Hunyadi László operából a Palotás, Kodály Zoltán Háry Jánosából az Intermezzo valamint Kálmán Imre Csárdáskirálynőjéből is részlet. A közel 300 fős közönség, mely mind magyar és mind román ajkúakból tevődött össze vegyesen, hatalmas tapssal honorálta a művészek kimagasló előadását. A fesztiválmegnyitó magyar termékek kóstolójával zárult, ahol a közönség Kisküküllő-menti borokat, Csipán pálinkát, a Mathé Biomanufaktúra jóvoltából különböző gyümölcsleveket, kürtőskalácsot és különleges Berrie csokoládét (erdei gyümölcsös, mentás, citromfüves) ízlelhetett.

A fesztivál erőssége idén a zenei rendezvények voltak, hiszen a 9 nap alatt lezajlott 25 műsorszám közel fele koncertet jelentett.

Klasszikus koncertélményként kettőt emelnék ki itt. Debussy dalai sohasem szóltak ilyen különlegesen Nagyszebenben, mint Harcsa Veronika (ének) és Anastasia Razvalyaeva (hárfa) előadásában. Továbbá a MolTo Duó tagjai Moldoványi András, zongorán és Tomasz Máté csellón kápráztatták el a nagyközönséget hihetetlen erős technikai játékukkal. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős hallgatói fiatalságukat meghazudtolva interpretálták J.S. Bach, Kodály Zoltán és J. Brahms darabjait. Mindkét klasszikus zenei koncert a bukaresti Balassi Intézet jóvoltából érkezett Nagyszebenbe.

Tóth Viktor jazzszaxofonos "My home" című, minden érzékszervet bizsergető előadásával mutatta meg a közönségnek saját zenéjén, történetein és videó felvételein keresztül, hogy mit is jelent számára az otthon. Hiszen az otthon bárhol lehet, egy mosolyban, egy virágos réten, vagy egy fergeteges afrikai ritmusban. A Német Demokrata Fórum Tükörterme visszhangzott a közönség tapsától.

Az ifjúságnak is szenteltek a szervezők figyelmet. A Térerő Zenekar koncertje mellett az Erdélyi Magyar Dal 2017-es díjazottja, a Teddy Queen Együttes fiatalos, robbanó erővel muzsikált az Atrium Kávézóban.

Népzenéből sem volt hiány. Fellépett a szilágysomlyói Szederinda Citerazenekar, valamint én pedig tüzetesen bemutattam a citerát, mely az egyik legelterjedtebb magyar népi húros hangszernek számít a Kárpát-medencében. A Soós János népi hangszerkészítőtől ajándékba kapott húros csoda-dobozokat ki is próbálhatták az iskolás és óvodás korú gyermekek a CsodaVár foglalkozáson. A 25 gyermek 4 citerán felváltva húzták a ritmus az általam játszott dallam alá, míg a többiek ritmushangszeren kísértek bennünket. A HÍD –Egyesület terme zengett a citeráktól! Bevallom, a legmegfogóbb személyes pillanat számomra ez volt a fesztivál alatt.

A citerabemutatón kívül még 3 másik program várta a gyerekeket. A HalVirág Bábszínház, Világszép nádszál című előadása valamint Hajós János előadásában Vitéz Bakarasznyi János története. A gyerekek nagy szeretettel fogadták mindkét bábjátékot. Utóbbiban elkápráztatta őket a tüzet okádó vasaló, a repülő íjak s a rég elfelejtett hangszerek hangjainak világa. A díszlet és a tárgyak mind természetes alapanyagokból készültek, a Hargita fenyveseit megidézve. E két alkalomra a helyi magyar óvodacsoport és a magyar iskolai osztályok mind ellátogattak, így közel 50-50 gyermek élvezhette a magyar nyelvű előadásokat. De a gyerekeknek még zúgott, zakatolt a Csiga-Biga Expressz is a Póra Zoli & Stone Hill Zenekar hétvégi családi koncertjén. Itt Balázs Imre József versei elevenedtek meg új köntösben.

Nagy megtiszteltetésnek vettem, hogy a fesztivál alatt könyvbemutatón T. Szabó Csaba ókortörténésszel beszélgethettem legújabb, Erdélyi Régészet II. című kötetéről. Könyvének jelentős része az erdélyi közösségrégészettel foglalkozik. Ennek lényege, hogy a mindennapi ember közelebb kerüljön a régészethez, megértse ennek fontosságát és felelősséget vállalva, történelmi kincseinkről személyes örökségként gondoskodjon.

A fesztivál alatt két kiállítás is nyílt. "Szolnoki körséta" címmel a szolnoki amatőr Sziluett Művészeti és Alkotói Egyesület képzőművészeinek alkotásait tekinthette meg a közönség a Nagyszebeni Református Templom Galériájában. 80x80 címmel pedig Szentes Zágon kiállítását csodálhatják meg a nagyszebeni Tanácstorony látogatói egészen december 31-ig. A festőművész képeit meglepő, izgalmas színhasználat és mindent felülmúló fantáziavilág jellemzi.

A sokoldalú fesztiválon helye volt a humornak is. György Botond és András Előd ”A Dumán túl” című előadásukkal igazi jókedvre derítették a nagyszebenieket.

A közösségi élet fontos eseménye a fesztivál alatt a Magyar Bál, melyen idén 130-an vettek részt. A bálozók között feltűnően sok volt a gyermekes családok száma. Serfőző Levente, a fesztivál fő szervezőjenek elmondása szerint, ez a bál kiváltja a Nagyszebenben korábban rendezett szüreti bálokat, valamint minőségi kulturális programmal egészül ki.

A nagyszebeni 14. Ars Hungarica fesztivál Pély Barna nagysikerű ”Blue Heart” lemezbemutató koncertjével zárult a Gong Színházban.

A fesztiválra erős médiafigyelem is irányult. A színvonalas programokról az M5, a Duna Televízió és az Erdélyi Magyar Televízió is készített felvételeket.

Végezetül viva Ars Hungarica, éljenek az önkéntesek! Hiszen az ő áldozatos és kitartó munkájuk, összefogásuk nélkül nem jöhetett volna létre ez a fesztivál. Köszönet jár nekik: Aldea Magdi, Csillag Adrienn, Hrincu Mária, Lózer Csaba, Márton Ildikó, Páll Ákos, Pászka Edit, Serfőző Betti, Serfőző Levente, Serfőző Tünde, Takács Gyöngyi

Viszlát 15. Ars Hungarica 2020-ban!

A fesztivál fő támogatói: Nagyszeben Város Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala, Szeben Megye Tanácsa, Nagyszeben 2019 – Európa Gasztronómiai Régiója, Miniszterelnökség - Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alap, Balassi Intézet, Communitas Alapítvány – RMDSZ, Szolnok Város Önkormányzata, Demokratisches Forum der Deutschen in Hermannstadt, EMKE - Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Radóczy Mária Galéria

14. Ars Hungarica program – pdf

14. Ars Hungarica FB oldal

Médiamegjelenés:

Erdélyi Magyar Televízió: Magyarközpontúság Dél-Erdélyben - Nagyszeben

Erdélyi Magyar Televízió: Szombaton rajtolt az Ars Hungarica

M5 Híradó: Ars Hungarica

A cikkhez tartozó fotóalbum képeit készítették: Marius Miclea, Serfőző Betti, Bucz Júlia