Jelenlegi hely

Betyárok, dallamok, balladák

Ünnepi rendezvénysorozat Marosvásárhelyen, a magyar kultúra napja alkalmából

/ Vargyas Ildikó /
vargyas.ildiko képe
Január 21-én, a magyar kultúra napjának előestéjén kiállítás-megnyitóval és könyvbemutatóval kezdtük el az ünneplést Marosvásárhelyen.

A határon túli magyar közösségek életében jeles napjaink és nemzeti ünnepeink kiemelt szereppel és szimbolikus értékkel bírnak. Ezeken a napokon, az emberek újra megélhetik azt a nemzedékeken átívelő közösségi hagyományt, amely összeköti őket múlttal és segít eligazodni a jelenben.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület 1885-től, megalakulása óta kiemelt céljának tartja, hogy a magyar nyelvet és nemzeti öntudatot, „testvéri érzést” erősítse az erdélyi magyarok között, kulturális és közgazdasági intézmények létesítésével és támogatásával. Az Egyesület Marosvásárhelyi Szervezete fontos feladatának tartja a Maros megyei és az erdélyi szórványközösségek támogatását segítő programok szervezését és megvalósítását, ugyanakkor azon is munkálkodik, hogy a marosvásárhelyi és a Maros megyei magyarság megismerje a szórványközösségekben zajló magyar azonosságtudatot megerősítő munkát, az erdélyi szórvány természeti, történelmi és kulturális örökségét. Ez utóbbi gondolat megerősítéseként az EMKE Marosvásárhelyi Szervezete 2020. január 21-én, a Magyar Kultúra Napja előestéjén, 17.00 órától szervezte ünnepi műsorát Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában, partnerségben a Kallós Zoltán Alapítvánnyal, a Maros Megyei Múzeummal és az erdőcsinádi Pro Provincia Egyesülettel.

Betyárballada című anyagom már bejárta a Kárpát-medencét, de úgy a kiállítás, mint az ehhez kapcsolódó Betyárkártya történetében egy fontos megálló a marosvásárhelyi Kultúrpalota. Az épület magyar szecesszió egyik gyöngyszeme, a város jelképe, a magyar kultúra fellegvára. Megtisztelő a felkérés és a lehetőség, hogy éppen ezeken a napokban mutatkozhattam be itt, és képzőművészként valamint a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként munkámmal hozzájárulhatok az erdélyi magyar közösség kulturális életéhez. Külön öröm, hogy ösztöndíjas társam Biró László, aki a Vajdaságban teljesít szolgálatot, szintén részt vett az eseményen, és citerajátékával idézte meg a betyárok világát.

A kiállítás-megnyitó után a Kallós Zoltán Alapítvány - Mezőségi daloskönyv - című kiadványának bemutatására került sor, Török Viola rendező, Sinkó András és a Fagyöngy Citerazenekar közreműködésével.

Barabási Attila-Csaba az est házigazdája, az ünnepi együttlétet szervező Maros megyei Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnöke a magyar kultúra napjának szimbolikus értékére és méltó megünneplésének fontosságára emlékeztette a jelenlevőket. Elmondta, hogy Marosvásárhelyen az EMKE indította el a jeles naphoz fűződő eseménysort. Idővel számos intézmény – a Maros Művészegyüttes, a Maros Megyei Múzeum, a Nemzeti Színház, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia is – csatlakozott a szervezéshez, így a többnapossá nőtt rendezvénysorozat az összefogás példájává vált.

„Isten áld meg a magyart

Jó kedvel bőséggel…”

Himnuszunk születése napján, csodálatos kultúránkat is ünnepeljük, amelyet méltán csodál az egész világ. A nemzeti összetartozás évében egyik legfontosabb feladatunk az egymással való kötelékek megerősítése, mert az anyaország, a Kárpát-medence és a világ minden magyarjának összekapaszkodása jelenti a jövőt a nemzet számára.