Jelenlegi hely

Délvidékiek március 15-én a brassói ünnepi gálán

A Magyarság háza bemutatta a Cirkalom táncegyüttest

/ Veres Emese Gyöngyvér /
veres.emese.gyongyver2023 képe
A budapesti Magyarság Háza 2011-es megalakulása óta igyekszik, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő, ott alkotó ismert, kevésbé ismert, esetleg kezdő magyar művészeknek, művészeti csoportoknak, a tudományos élet képviselőinek teret, bemutatkozási (fellépési) lehetőséget biztosítson Magyarországon és szerte a világban, ahol magyarok élnek.
Az együttes előadóiA Cirkalom együttes a színpadonA Cirkalom együttes BrassóbanA cirkalom együttes székelyföldi viseletben

Az intézmény megkülönböztetett hangsúlyt fektet  arra, hogy a külhoni magyarság megismerje egymás kulturális-szellemi teljesítményét. Így a Magyarság Háza szervező és közvetítő munkásságának köszönhetően, idén a vajdasági Cirkalom Együttes léphetett fel 2024. március 15-én a brassói ünnepi gálán.

A Cirkalom táncegyüttes a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ csoportja, amely 37 éve méltón képviseli Kodály Zoltán eszméit, és öregbíti Topolya város hírnevét Vajdaságon belül, de azon kívül is. Az együttes fennállásának majd négy évtizede alatt, számos versenyen és fesztiválon vett részt, és tanúbizonyságot tett arról, hogy az előadásuk hűen tükrözik a színpadon a magyar paraszti kultúra sokszínűségét. A táncegyüttesnek 30-35 tagja van, zömében középiskolások, egyetemisták, de vannak köztük tanárok, mérnökök, vagy akár autószerelő, informatikus, orvos. Az együttes folytonossága érdekében négy utánpótlás-együttessel rendelkezik: az óvodások, alsósok, felsősök és az ifjúság körében.

A Cirkalom Táncegyüttes 2013-ban megszerezte kilencedik alkalommal is a „Kiválóan Minősült” címet, a Martin György Néptáncszövetség által szervezett országos minősítő versenyen. A Vajdasági Zenei Szövetség fesztiválján 2002-ben Arany plakettel jutalmazták. 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben a Szegeden megtartott Martin Fesztiválon Nívódíjban részesült az együttes. 2014-ben pedig szerte a Kárpát-medencében megismerte a közönség az együttes tagjait: a doroszlói tánc a 2014-es Fölszállott a páva népművészeti vetélkedőn a győzelmet hozta el számukra. Az együttes tagjai szeretnének minden versenyre, fesztiválra eljutni, amely adottságaikhoz mérten elérhető. Hiszen egy amatőr táncegyüttes egyedüli fizetsége az egész évi kitartó munkáért, ha tudását megmutathatja. Mindezek mellett hagyományainkat is ápolja és továbbadja – vallja Kisimre Árpád művészeti vezető, akit a munkában Savelin László, a másik művészeti vezető segíti. Az együttes állandó kísérő zenekarral is rendelkezik, a Csalóka zenekarral, amelynek vezetője Rózsa Tibor.

A brassói közönség, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékére a topolyai Cirkalom táncegyüttes, a Csalóka zenekar, valamint Hajvert Ákos és Molnár-Krekity Olga előadásában a Büszkén vallom, hogy magyar vagyok című ünnepi műsort tekinthette meg. A műsort Kisimre Árpád szerkesztette és rendezte. Az előadás után az Áprily Lajos Főgimnáziumban táncházban találkoztak fiatalok és idősek egyaránt. A talpalávalót a Csalóka zenekar húzta, a Cirkalom táncegyüttes tagjai - Savelin László vezetésével - pedig különböző táncokat tanítottak hajnalig. Az együttes tagjai másnap Brassó városával ismerkedtek, illetve megtekintették a Míves kiállítás anyagát.