Jelenlegi hely

Dübörög az Ötösfogat

/ Szabó Sándor /
szabo.sandor képe
A már hagyománnyá vált kulturális programsorozatok mindig hatalmas tömeget vonzanak. Immáron majd fél évszázados múltra tekint vissza az a programsorozat, ahol öt Nyugat-Bácskai település mutatja be éves termését, amelyet a művelődési és kulturális egyesületei produkálnak. Történetük szorosan kapcsolódik a Négyesfogathoz, melyről korábban már írtam. A fogatról és a Csonoplyai Arany János Magyar Kultúregyesületről Szakács Csabával, az egyesület titkárával beszélgettem.
Zombori Polgári KaszinóBácsgyulafalvi citerások

Kérlek mesélj egy kicsit egyesületetekről és az ott zajló munkáról!

"Az Arany János Kultúregyesület hosszú múltra tekint vissza, tehát előzőleg más néven futott. Csonoplyán a művelődési élet az néhány egyesületben működött, és valamikor a 1960-as 70-es évek fordulóján lett belőle Arany János Kultúregyesület. Előzőleg különböző akkor divatos, a háború után kommunista elnevezései voltak mint Testvériség, Egység és sok minden egyéb, majd amikor is akadtak olyan művelődési irányítók, akik felmérték azt, hogy a kommunizmusnak az igéi azok túlhaladottak, és adtak egy olyan magyar elnevezést, amit azóta is tartunk. Maga a művelődési egyesület, illetve kultúregyesület, mivel a környékbeli egyesületek azok mind művelődési egyesületnek definiálják magukat, mi megmaradtunk kultúregyesületnek. Ezt anno az őseink  valamilyen módon így határozták meg, és mi azóta is tartjuk ezt.

Sajnos egyre kevesebben vagyunk, egyre szegényebbek vagyunk, ami a művelődési életünket illeti, de ezzel a kevéssel is próbálunk jól sáfárkodni, kihozni belőle azt a maximumot, amire képesek vagyunk. Van egy nagyon jól működő szavalócsoportunk,  tánccsoportjaink vannak az egészen kicsiktől mondjam úgy, az ifjúságig, felnőtt csoportjaink sajnos nincsenek. Van színjátszó csoportunk, ez szintén a piciktől kezdve a kamaszokig. Soha nem tudunk olyan eredményeket elérni úgymond, hogy túlzottan büszkék lehetnénk.  Tehát nincs akkora kapacitásunk, hogy mi válogathassunk. Tehát ha mi tánccsoportot indítunk, és jelentkezik tíz gyerek, akkor mindenkit beveszünk függetlenül a képességeiktől, ott kell leni mindenkinek mivel nálunk az a lényeg, hogy megtarthassuk őket. Emiatt mi nem törekszünk külön hangzatos eredményekre, címekre, igyekszünk részt venni, és igyekszünk őket összetartani, és átörökíteni azt, amit őseink is csináltak, és remélem, hogy még a gyerekeink is tudni fognak."

Ez nagyon dicséretes.  Az Ötösfogatban mióta vesztek részt, és hogyan is alakult ki ez az egész ebben a formában, ahogy ma van?

"Az Ötösfogatban kezdetektől, tehát az Ötösfogat múltja olyan fél évszázados, nincs még ötven éves de már közel áll hozzá, azzal, hogy változott nem volt mindig ötös, volt egészen szűk is, viszont volt amikor kilences fogattá duzzadt fel. Ekkor maguk a szervezők úgy mérték fel ,hogy nagyon nehezen kezelhető, mivel kilenc egyesület, munkáját nagyon nehéz összefésülni.  A másik dolog pedig, hogy a bemutatása is körülményes volt.  Nem tudtak elég öltözőt biztosítani ennyi csoportnak, a közönségnek fárasztó volt a hosszú műsort végignézni. Úgyhogy ketté osztották az egészet, szétválás után megalakult a Négyesfogat Doroszló, Gombos , Kupuszina és Szilágyi részvételével, és működik az Ötösfogat  Bezdán ,Zombor, Nemesmilitics, Bácsgyulafalva és Csonoplya részvételével."

Ebbe a remek kezdeményezésbe tekinthettünk be április 23-án, Bácsgyulafalván, ahol az említett településekről modern és néptánc produkciókkal, citera versennyel, szavalatokkal és megannyi élvezetes színi jelenettel készültek. A Zombori Magyar Polgári Kaszinó Tagjainak köszönhetően pedig az Ötösfogat is csatlakozhatott az Örökségünk mozgalomhoz. Bár itt aznap véget ért a fogat, de a záró rendezvényre május 7-én, Bezdánban kerül sor, ahol a szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak.