Jelenlegi hely

Hertelendyfalván is megemlékeztek 1956-ról

/ Vaskeba Hajnalka /
vaskeba.hajnalka képe
Hertelendyfalván a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben is megemlékeztünk az 1956-os forradalom - és szabadságharcról. Sokat gondolkodtam azon, hogyan lehetne közelebb hozni az emberekhez ezt az emléknapot, hiszen Pancsován ennek az ünnepnek nincsen hagyománya, mivel a forradalom szele nem ért el eddig.

Kárpátalja, ahonnan én származom, kulcsfontosságú szerepet töltött be a forradalom idején. Ez egy nagyszerű alkalom volt arra, hogy a helyiek ne csak a magyarországi, de a határon túli eseményekbe is betekintést kapjanak. Az 1956 és Kárpátalja címmel tartott előadásomban térben és időben is próbáltam párhuzamot húzni Vajdaság és Kárpátalja között, hogy még jobban szemléltessem a két régió különbözőségeit és hasonlóságait. Az előadásomban kifejtettem Kárpátalja katonai és geopolitikai kulcsszerepét, a kárpátaljai magyarok röplap - és plakátkészítéseit, az elítéltek és meghurcoltak személyes történeteiből is felelevenítettem néhányat, valamint szó esett a magyar állampolgárok deportálásairól is a szovjet börtönökbe.

A történelmi keretek közé helyezett előadás után az egyesület fiataljai irodalmi ünnepi műsorral készültek. A műsorba belecsempésztem Tamási Áron naplóbejegyzéseiből is, hogy a már ismert író tollából származó gondolatokkal is közelebb kerüljenek a forradalom budapesti eseményeihez, de számos ének és vers is elhangzott 56-hoz kapcsolódóan.

Az ünnepi műsor az udvaron ért véget a Székely himnusz eléneklésével és a kopjafánál mécsesek és virágcsokor elhelyezésével. Az eseményről a fotókat Martinek Imre készítette.