Jelenlegi hely

Ismét megmutathatták tehetségüket a magyarnóta énekesek - XVI. alkalommal rendezték meg az Őszirózsa Magyarnóta-énekesek Országos Versenyét

/ Pathó Marianna /
patho.marianna képe
A magyar nótaéneklés évszázados hagyományainak megőrzését és a műfaj népszerűsítését tűzte ki célul az a szervezőcsapat, – a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya Balogh Gábor és Kliment Éva vezetésével – amely életre hívta, és már tizenhatodik alkalommal szervezte meg a magyar nótaénekesek versenyét, az Őszirózsát.

A program nemcsak a felvidéki magyar nótaénekeseket és a nótaszerető közönséget szólítja meg. Minden évben érkeznek résztvevők – mind a versenyzők, mind a közönség soraiba – Magyarországról is.

2006-tól a versenyzők minden évben minősítésben is részesülnek: arany, ezüst és bronz besorolást nyerhetnek, és a három legjobban teljesítő versenyzőt külön értékelik. Ebben az évben hárman bronz, öten ezüst és négyen arany minősítést kaptak, a szigorú, szakmaisággal bíráló zsűritől. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Galántáról érkező Jalsovszky Mónika állhatott fel. Megelőzte őt Molnár Lóránt (Bély), akinek ebben az évben a második hely megszerzése mellett, sikerült megvédenie tavalyi arany besorolását. A zsűri a legmagasabb elismerésben a mezőnyből kiemelkedő – az előző évben arany besorolással második helyen végző – Tonkó Istvánt (Vága) részesítette, aki a „Darumadár útnak indul” és az „Ördög bújt a vonóba” kezdetű nóták eléneklésével a XVI. Őszirózsa nótaverseny győztese lett.

A Magyarországról érkező versenyzőket külön értékelte a zsűri. Tizennyolc jelentkező közül tizennégyen vállalták a megmérettetést. Összesen hárman szereztek bronz, négyen ezüst és hatan arany besorolást.  Gombos Maja az arany minősítés elérése mellett csoportjában az első helyet és a vele járó trófeát is megszerezte.

Megkoronázva az estét – az eredményhirdetés előtt – a versenyzők és a nézőközönség nagy örömére a 2013. év első helyezettjeként végző, Molnár Angelika, Lőrinc Roland, valamint Gubík Magda produkciója mellett a zsűri neves énekművészei közül meghallgathatták Magyar Nándor, Szeredy Krisztina, Tarnai Kiss László produkcióját is.

A rendezvényen immár hagyományosan, tizenkettedik alkalommal az eseményhez illő valódi cigányzenét Balogh Béla és zenekara szolgáltatta. A verseny házigazda műsorvezetője – a közönséget szellemes észrevételeivel szórakoztató – Bodzsár Gyula, szerkesztő, újságíró volt.