Jelenlegi hely

A kard napja Varsóban

/ Csordás Emőke /
csordas.emoke képe
Varsóban minden évben megrendezik a Kard Napját, melyen egyaránt részt vesznek a varsói magyarok és a magyarországi vendégek is. A rendezvény megnyitóján a lengyel Hadimúzeum vezetője, majd Melke Tamás alezredes, a varsói magyar véderő-, katonai és légügyi attaséja és végül Máday Norbert a Magyar Szablyavívó Iskola vezetője mondott beszédet.

A vendégek a Lengyel-Magyar Szablyavívók közös bemutatóját, a fegyverfogatás művészetét tekinthették meg. A programot színesítette a lengyel katonai lovas bemutató karddal és kopjával, illetve solymász bemutató. A bemutatók után a Máday-Békési szablyavívó kiállítás megnyitójára került sor. Majd ezt követte egy közös előad

Melke Tamás elmondta: “A ‘szablya’ fontos szimbóluma népeink történelmi hagyományának. Népeink között a szablyával kötött fegyver barátság minden más köteléknél erősebb. Akivel együtt emeled a kardod, együtt sújtasz le és véded ki a halálos csapásokat, azzal elnyűhetetlen, bizalmas barátságot köt” továbbá elmondta: “A történelmi emlékezeten kívül a lengyel magyar barátság pontosan azokban a kezdeményezésekben él tovább, mint amilyen ez a mai is.”

Máday Norbert a következő szavakkal köszöntötte a vendégeket: “Az ezeréves barátság - amely a népeinket összeköti - jogán hadd mondjak el egy történetet mindannyinknak: 1945-öt írjuk, a varsói felkelés elindul, és a történelmi szerencsétlenségünk folytán mi a túloldalra kényszerülünk. Magyar huszárezredet vezényelnek Varsó köré, hogy gyűrűbe fogja egy részben a lengyel felkelőket. A magyar huszárok azonban az ezer éves barátságra hivatkozva nem harcolnak a lengyel felkelők ellen. Elkövették azt a legsúlyosabb fegyelmi függelemsértést, amit katona elkövethet: megtagadják a parancsot. A német tábornok behívatja a magyar huszár ezredest, és ő is megkérdezi, miért nem harcolnak a huszárok. Az ezredes csak ránéz és annyit mond: ezer éve a barátaink. A következő napokban, hetekben, mielőtt kivonják őket a gyűrűből, lőszerrel, élelmiszerrel, fegyverekkel segítik a varsói felkelőket. Amikor el kell vonulniuk és kezd összeomlani a varsói felkelés, bevonják a tartalék lovakat és 3000 felkelőt mentenek ki a gyűrűből.”

A vendégek a Lengyel-Magyar Szablyavívók közös bemutatóját, a fegyverfogatás művészetét tekinthették meg. A programot színesítette a lengyel katonai lovas bemutató karddal és kopjával, illetve solymász bemutató.

A bemutatók után a Máday-Békési szablyavívó kiállítás megnyitójára került sor. Majd ezt követte egy közös előadás-sorozat Engelmayer Ákos, az egykori varsói magyar nagykövet és Tischler János, a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója vezetésével.