Jelenlegi hely

Májusfa állítás Bodrogközben

/ Nyiri Gábor /
nyiri.gabor képe
A Moholyka táncegyüttes legényei májusfát állítottak.
Májusfa bodrogközben

Ha a szerelem, vagy a szerelmesek napját emlegetjük sokaknak talán a Valentin nap jut eszébe. Azonban a magyar néphagyományban is találhatunk egy olyan napot, amely a szerelem kifejezését lehetővé teszi, mégpedig a május elsején. Április 30-áról május elsejére virradó éjszaka során ugyanis a legények májusfát állítanak a kedvesüknek.
A Magyar Néprajzi Lexikon a következőképp ír a májusfáról: A májusfa sudár, a törzsén gallyaitól megtisztított, hegyén lombos fa vagy szép növésű ág. A legények éjszaka vágták ki az erdőn, és hajnalra állították fel a helyi szokásnak megfelelően minden lányos ház elé együttesen, vagy mindenki a maga szeretője háza elé. A fa kivágása, hazaszállítása inkább titokban történt éjszaka, hajnali feldíszítése is inkább a legénybanda közös, bizalmas feladata volt. A májusfákat szalagokkal, zsebkendőkkel, virágokkal, díszítették föl, mielőtt a földbe beásták, vagy a kapufélfára felszögezték volna.

Ezt a szokást még manapság is tartják a legények, és május elsején gyönyörködhetünk a szebbnél szebb kapuhoz odakötözött fákban. A királyhelmeci Moholyka Néptáncegyüttes legényei is összefogtak, és egymásnak segítve májusfát állítottak kedveseik nagy örömére.