Jelenlegi hely

Március 15. a Bartók Béla Elméleti Líceumban

/ Varga László Mátyás /
varga.laszlo.matyas képe
Március 15. a Bartók Béla Elméleti Líceumban: megemlékezés Temesváron a 48-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából.
Színdarab_1Színdarab_2Színdarab_3Színdarab_4

Március 15-én a Bartók Béla Elméleti Líceumban a megemlékezés a nagyszünetben kezdődött, amikor az iskolai diákönkormányzat szervezésében a középiskolások élő kokárdát alkottak az udvaron, valamint elszavalták a 12 pontot és a Nemzeti dalt.

Az ünnepség következő pontja az V., VI. és VII. osztályosok vetélkedője volt, melyet Fodor Enikő tanárnő szervezett. A megmérettetés két részből állt. A csoportok először egy, a szabadságharccal kapcsolatos kérdéssorral mérhették össze tudásukat, majd minden csoport előadott egy saját maguk által rendezett előadást. Az előadások témája szabadon választható volt, ám kötődnie kellett a magyarsághoz, így a magyar népmeséktől a történelmi eseményeket feldolgozó regéken keresztül egészen a dobostorta, vagy a Gundel palacsinta első elkészítését is átélhettük, olyannyira, hogy a lelkes versenyzők az egész teremnek elegendő süteményt sütöttek az előző napon. A versenyre több mint hetven diák készült közel húsz színdarabbal.

A Rákóczi Szövetség temesvári részlege rajzpályázatot hirdetett az iskola alsós diákjai számára, melynek témája a szabadság volt. A beküldött pályázatok az iskolában kerültek kiállításra. A rajzok a kapcsolódó galériában tekinthetők meg.

Az ünnepség záróeseménye a Csiky Gergely Állami Magyar Színházban előadott Jelen című előadás volt, melyben számos diák szerepelt az iskola diákszínpadjából és az Eszterlánc néptánc csoportból.