Jelenlegi hely

Márton-napi foglalkozások Kevevárán és Hertelendyfalván

/ Vaskeba Hajnalka /
vaskeba.hajnalka képe
Kevevárán és Hertelendyfalván is egy újabb jeles magyar nap megismerésével lehettek gazdagabbak a gyerekek, méghozzá Szent Márton legendájával kapcsolatosan.
Kifestőzésgyerekeklibamarton

A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munka befejezéséhez, másrészt az advent közeledtéhez kötődnek.

A gyerekek Szent Márton történetét egy rövid videóból ismerhették meg, ezt követően pedig interaktív módon saját szavaikkal mesélhették el, hogyan lett Mártonból püspök, illetve hogyan próbált egy libaólban elrejtőzni, amikor a ludak elárulták gágogásukkal.

A foglalkozáson kifejtettük a gyerekekkel, hogy Szent Márton példaként áll előttünk jó cselekedetei kapcsán. Ahogyan ő megosztotta fél köpenyét és odaadta a szegény embernek, úgy nekünk is Mártonhoz hasonlóan segítséget kell nyújtanunk a rászorulóknak, meg kell osztanunk másokkal javainkat.

A gyerekek számos Márton naphoz kapcsolódó éneket és játékot tanulhattak, valamint az egy órás foglalkozás során többek között kifestőzésre is lehetőségük nyílt, illetve megtanulhatták hogyan lehet a tenyér megfestésének technikájával kék lapra libákat készíteni.

A kevevári és hertelendyfalvi gyerekek egy tartalmas foglalkozáson vehettek részt. Rendhagyó volt az oktatás abból a szempontból, hogy korábban az itteni gyerekek nem hallottak a Márton-napi hagyományokról, de most lehetőségük volt megismerni Tours-i Szent Márton püspök regéjét, számos hozzá kapcsolódó népszokást, néphitet, népdalt, valamint népi játékot.