Jelenlegi hely

Ünnepi megemlékezés Fehéregyházán

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
Fehéregyházán a Múzeumkertben, 2016. március 15-én, 15 órakor a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről.

Az ünnepi megemlékezés Miklósi Csaba erzsébetvárosi református lelkipásztor áldásával kezdődött. 

A koszorúzáson Kőrösi Viktor Dávid, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja mondott beszédet, melyben átadta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét. "A 48-as magyarság határozottan és bátran állt ki a nemzet követelései mellett. Tudta, hogy a szabadság és függetlenség nem kívülről ránk szabott ruha, hanem belülről épül kifelé, mint almára a héj, csigára a ház, ezért a magyar szabadságvágyból épített országot magának. Az azóta eltelt 168 év elmélyítette bennünk ezt a gondolatot, törvényeinket, mindennapi életünket, ma is ahhoz akarjuk igazítani, amit számunkra jelent a szabadság itt, ebben a Kárpátok által koszorúzott medencében. Ma is megragadunk minden lehetőséget, hogy elérjük: senki se vitathassa nemzeti szimbólumainkat, senki se kérdőjelezhesse meg alkotmányos jogainkat, senki se vehesse el tőlünk iskoláinkat és senki se sorozhassa be és küldhesse el idegen háborúba fiainkat! Úgy akarjuk szolgálni a magyar szabadság és megmaradás ügyét, ahogyan a márciusi ifjaktól tanultuk."

Dr. Vass Levente, a Marosvásárhelyi RMDSZ Választmány elnöke mondott beszédet, majd Andrásiné Czirle Katalin, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskola tanára mondta el megemlékező gondolatait a 48-as forradalom hősei előtt tisztelegve. Koszorúztak a helyi és a segesvári magyar civil szervezetek és magyar tagozatú iskolák képviselői. 

A hideg, szeles idő ellenére a múzeumkert tele volt, ahol a diákok színes, színvonalas műsort adtak elő. 

A rendezvényen Máthé Lóránd kitűnő szavalatát hallhattuk, Domokos Anikó Erzsébet tanárnő felkészítésében. Majd Veress Kincső nagyszerű szavalata volt hallható.

A Mircea Eliade Gimnázium és a Gaudeamus Alapítvány szórványkollégiumának diákjai énekes-zenés műsort adtak elő, Ferencz Orsolya Petőfi Program ösztöndíjas felkészítésével. Szólót énekelt Egyed Szilvia, 10. osztályos tanuló. Előadta a "Magyarország" c. dalt, és a "Honfoglalás" c. dalt. Máthé Lóránd, Kacsóh Pongrác János vitézéből idézett magyar zászlóval a kezében. 

Utolsó műsorszámmal a Aurel Mosora Általános Iskola diákjai léptek fel, az "Örökségünk" című dalt adták elő, a gyermekek hangjától zengett a Fehéregyházi Múzeumkert. Felkészítő tanáruk: Szabó Krisztina ének tanárnő volt. 

A rendezvény műsorvezetője: Nagy Judit tanítónő volt.

Szabó Józsefet, a Petőfi Művelődési Egyesület elnökét kérdezve nosztalgiával gondolt vissza az elmúlt 25 évre. Elmondta, hogy a rendszerváltás előtt, amikor hivatalosan nem lehetett ünnepelni, rengetegen kimentek emlékezni. A 90-es évek elején néhány évig szép számmal jöttek össze, hiszen a megyei központi ünnepség 48-as forradalom és szabadságharc erdélyi vonatkozásban a legnagyobb emlékhely volt. Ma örvendünk, ha egy szórvány településen egy maroknyi lelkes magyar megemlékező megjelenik. Sajnos manapság megcsappant az emlékezők száma a szórvány településeken, részben a magyarság fogyásának negatív következményeként, illetve mert egyre több szórvány településen megemlékeznek a magyar nemzeti ünnepekről az ott felállított emlékműveknél.