Jelenlegi hely

XIII. Balassi Bálint Kupa

"Magyar vagyok, magyar; magyarnak születtem"

/ Fogarasi Gyula /
fogarasi.gyula képe
„Magyar vagyok, magyar; magyarnak születtem, Magyar nótát dalolt a dajka felettem, Magyarul tanított imádkozni anyám És szeretni téged, gyönyörű szép hazám! …” Pósa Lajos
Csapatok 2Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület 2GerhardinumGyermek szavalása megnyitón

Ezekkel a sorokkal kezdtük meg a XIII. Balassi Bálint Szablyavívó Kupa megnyitó ünnepségét. A verset az egyik óbecsei gyermek, Becsei Bence szavalta el. Ezt követték a köszöntő beszédek. A helyi önkormányzatot Kis Igor képviselte.

Az esemény az Országos Baranta Szövetség és a Sólyom Hagyományőrző Egyesület szervezésének köszönhetően valósult meg. 17 barantás egyesülettől érkezett összesen 91 versenyző. A vezetőbíró dr. Fridrik Gábor volt. Ő fogta össze a 9 bírót és a 15 önkéntes segítőt. Nagyjából 70-80 néző és kísérő is jelen volt.

A Balassi Kupát minden évben a Kárpát-medence más helyszínén rendezik meg. Ennek köszönhetően a barantás csapatok kipróbálhatják magukat egy nagyobb esemény megszervezésében és szorosabbra fűződnek a baráti kapcsolatok. Az óbecsei Sólyom Hagyományőrző Egyesület, Becsei Árpáddal az élen rendkívül színvonalas versenyt bonyolított le. Egyesületük nemrég alakult, de folyamatosan bővül, gyarapszik. Idén 13 óbecsei fiú és egy bácsföldvári lány indult el szablyavívásban.

Gyakran előfordul, hogy egy-egy népszokás, hagyomány összemosódik más kultúrákban lévő szokásokkal. Ilyenkor részben megváltozhat a mondanivalója a néphagyományoknak. Olyan is elfordul, hogy drasztikus változás zajlik le a szokásokhoz való hozzáállásban, és a lelki tartalmak lényegi elemei vesznek új irányt. Gondoljunk csak a Halloween, a Mindenszentek és a Halottak napjára. A szerelmesek védőszentje, Szent Bálint természetesen szorosan kapcsolódik a Valentin Naphoz, de az elmúlt évtizedekben olyan ehhez kapcsolódó attitűd alakult ki, ami a magyar hagyományoktól távol áll. A Balassi Kupát azzal az elhatározással hozták létre, hogy az erőteljes amerikanizálódás hatásaként beáramló Valentin napi, újkori szokások helyett Balassi Bálint emlékét ápoljuk.

„Hiszen ők nem arra kíváncsiak, hogy mennyire tudunk asszimilálódni, nem arra kíváncsiak, hogy hogyan tudtuk vagy tudjuk átvenni a nyugati kultúrát, őket mindez nem érdekli, ők nagyon jól tudják, hogy mi ezt csak majmoljuk — rosszul, ők arra kíváncsiak, ami a miénk. És csak a miénk! Ami bennünk született, velünk fejlődött és csak úgy lehet megcsinálni, — elénekelni vagy dalolni — ahogy mi tudjuk megcsinálni, — elénekelni vagy dalolni.”    Somogyi Imre

A verseny története:

A Balassi Alapítvány kuratóriumának egyik vezetője, az akkor a Magyar Rádiónál és a Magyar Nemzetnél dolgozó Molnár Pál újságíró-szerkesztő találkozott Vukics Ferenccel (mindketten a Szent György Lovagrend tagjai), aki Makovecz Imrével közösen a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díj eredményein felbuzdulva megpróbáltak magyar szervezeteket meggyőzni arról, hogy a Bálint napján, (február 14-én) minél több olyan rendezvényt szervezzenek, amelyek Balassi Bálint emlékét ápolják.

2006 óta Bálint-napi Balassi-fesztivál elnevezéssel szerte Európában irodalmi estekre kerül sor: a legnagyobb részvétel évében 39 helyszínen - Lisszabontól Székelyudvarhelyig - idézték fel Balassi költészetét. Az Országos Baranta Szövetség a Balassi (Balassa) Kupa Országos Szablyavívó Verseny megrendezésében állapodott meg a szervezőkkel.

A versenyre a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület 14 versenyzővel és három kísérővel érkezett. A csapat tapasztalt tagjai mellett többen első barantás megmérettetésükön vettek részt. Így tett Bárdi Kevin-Illés és Stier Bence is, akik még csak két hónapja járnak edzésekre a Gerhardinum Római-Katolikus Teológiai Líceumban. Mindketten derekasan helyt álltak és továbbjutottak az első selejtező csoportból. A Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület Temesvár megbecsült szervezete. Nagyon sok rendezvényen vesznek részt a Kárpát-medence különböző részein. A barantás edzéseket Benedek Márk egyetemi hallgató vezeti. Nagy erőssége a csapatnak, hogy minden generáció részt vesz a közösség életében. A tapasztaltabb tagok segítik a gyermekeket az egészséges testi, szellemi, lelki fejlődés útján haladni. Ennek a közösségnek fontos a magyarság, a történelem és a hagyomány. Mindent megtesznek azért, hogy értéket teremtsenek és adjanak át.

„Az jó hírért, névért s az szép tisztességért
       ők mindent hátra hadnak,
Emberségről példát, vitézségről formát
       mindeneknek ők adnak,
Midőn, mint jó rárók, mezőn széllyel járók,
       vagdalkoznak, futtatnak.”

Balassi Bálint

 

Eredmények

Öskü (17 év feletti férfiak)

1. Falatovics Ádám

2. Kerstner Róbert

3. Fogarasi Gyula

Menyét (13 év és a feletti lányok)

1. Teleki Blanka

2. Ötvös Kinga

3. Reichart Emőke

Kese (17 év és az alatti férfiak)

1. Kusica Kolos

2. Tóbiás Levente

3. Albaz Szilárd Magor

Nagycsikó (10-13 év közötti gyerekek)

1. Ábrahám Laura

2. Becsei Hunor

3. Bahrt Olivér

Kiscsikó (6-9 év közötti gyerekek)

1. Szlancsik Kristóf

2. Reichart Bátor

3. Goczo Dávid