Jelenlegi hely

Bartók Béla Alapítvány

Nagy Anna (2022)
Nagy Anna (2022)
Zámbó Sára Anna (2023)
Zámbó Sára Anna (2023)

Bartók Béla Alapítvány

Elnök: Halász Ferenc

A Bartók Béla Alapítvány alakuló ülésére 1991. decemberében került sor, majd 1992-től már bejegyzett alapítványként működött. Az alapítvány megalakulásának elsődleges célja az volt, hogy anyagilag támogassa a Bartók Béla Elméleti Líceumot, amely Temes megye egyetlen önálló magyar középiskolája volt. Az elmúlt 30 évben az alapítvány oly mértékben megerősödött anyagilag, hogy már nemcsak a Bartók Béla Elméleti Líceumot képes támogatni, hanem Temesváros és Temes megye valamennyi magyar tannyelvű iskoláját és óvodáját is.

Az alapítvány egyik legfontosabb tevékenysége, hogy szociális ösztöndíjjal támogassa a Bartók Béla Elméleti Líceum azon vidéki tanulóit, akik hátrányos helyzetűek. A Tanári szolgálati lakásprogram keretében az Apáczai Közalapítvány támogatásával két lakást is sikerült megvásárolni, amelyek a más vidékről, hiányszakokat tanító pedagógusok használatában vannak, valamint hatalmas segítség a családoknak az Iskolabusz-program is.

Továbbá rendkívül fontos feladatának tartja a Bartók Béla Alapítvány a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel büszkélkedhető tanulóknak a megjutalmazását is.

Az alapítvány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a magyar tannyelvű iskolák és óvodák jó anyagi körülmények között működhessenek. Az alapítvány hozzájárult az intézmények fejlesztéséhez, többek között a számítástechnikai, laboratóriumi és hangtechnikai felszerelések, illetve könyvtári könyvek biztosításával.

A Bartók Béla Alapítvány rengeteg olyan rendezvényt szervez vagy támogat, amelynek célja az identitástudat megőrzése, ugyanis a bánsági magyarságot veszélyeztető asszimiláció rohamosan felgyorsult.

Az alapítvány mindezen felül rendszeresen támogatja a különböző hagyományőrző rendezvényeket, mint például az immár tízéves néptáncmozgalommal kapcsolatos néptánctáborok szervezését, hangszerek beszerzését, népviseletek megvarratását, továbbá a Nyugdíjas Pedagógusok Napjának és a Nemzedékek Találkozójának megszervezését.