Jelenlegi hely

Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK)

Sándor Attila (2015)
Sándor Attila (2015)
Ujvárosi Zita (2015, 2016)
Ujvárosi Zita (2015, 2016)
Böröndi Róbert (2017, 2018, 2019)
Böröndi Róbert (2017, 2018, 2019)
Hunyadi Péter (2022)
Hunyadi Péter (2022)

A Szlovén Köztársaságban működő MMÖNK a muravidéki magyar nemzetiség csúcsszervezete. 1975-ben alakult, és a Szlovén Köztársaság Alkotmányának 64. szakasza és a Nemzeti Önkormányzati Közösségekről szóló törvény értelmében végzi tevékenységét. Tagjait a községi magyar önkormányzati nemzeti közösségek alkotják. Az MMÖNK az állami szervek tárgyaló partnere a magyar nemzetiség jogainak érvényesítésében úgy Szlovéniában, mint Magyarországon.

Az MMÖNK célja és feladata hogy legfelsőbb szervén, a Tanácson keresztül a muravidéki magyar közösség anyanyelvét és nemzeti öntudatát megőrizze, és a szlovén alkotmány és törvények által biztosított külön jogokat, valamint a különféle nemzeti igényeket és érdekeket a gyakorlatban is megvalósítsa.

Az MMÖNK a következő két intézetet alapította:

Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet, amelynek fő tevékenysége a Népújság című magyar nyelvű hetilap kiadása;
Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, amelynek fő feladata a Muravidéken élő magyar nemzeti közösség kulturális tevékenységének ápolása és közvetítése.
Az MMÖNK ugyanakkor a Lendván működő Művelődési és Promóciós Intézet és lendvai Kétnyelvű Középiskola társalapítója is.
A közösség működéséhez szükséges pénzügyi forrásokat a Szlovén Köztársaság Nemzetiségi Hivatala (Urad za narodnosti) és Magyarország Miniszterelnöki Hivatala biztosítja, a további forrásokat különböző pályázatokon elnyert eszközök képezik.