Jelenlegi hely

1848-as Oroszlános Honvéd Emlékmű

Az emlékmű megmentése

/ Metz István Róbert /
metz.istvan.robert képe
A szobor jogi helyzete igencsak furcsa, azért, mert egy hivatalosan nem létező (az Országos Műemlékvédelmi lista 4 kategóriájának egyikében sem szereplő) emlékműről van szó.
Emlémű

Ha visszatekintünk, Désen az első világháború után több magyar vonatkozású emlékművet leromboltak. Ennek a fennmaradt honvéd emlékműnek sorsa pedig bizonytalan, mert az alatta lévő földterületet, a szobor hátánál levő ház tulajdonosai, a Paltineanu család, a 90-es évek elején, pontosabban 1993-ban hivatalosan telekkönyveztették. Az említett családról el lehet mondani, hogy rendkívül nyitottak, ami az emlékmű körüli rendezvényeket, magánlátogatásokat illeti. Egyébként nem is olyan rég, egy magyarországi 48-as hagyományőrző egyesület ki is tüntette őket. A szobrot nagy becsben tartják. 

Ami a (hivatalosan nem létező, viszont a dési polgármesterek által minden március 15-én megkoszorúzott) emlékművet illeti, felvetődik a kérdés, hogy egy esetleges házeladás után, az új tulajdonos ugyanolyan tisztelettel és megértéssel fog-e viszonyulni az ügyhöz, mint az eddigiek. Ezért a dési magyarság küzd azért, hogy valamilyen megoldást kapjon a szobor megmentéséhez.