Jelenlegi hely

1956 -os forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk Déván

Téglás Gábor Elméleti Líceumban

/ Virág Ádám /
virag.adam2023 képe
Az 56'-os eseményekre emlékeztünk hétfőn, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban. A tanintézmény munkatársával, Szikszai Zoltán történelemtanárral közösen szervezett rendhagyó történelemórát tartottunk az iskola előterében.
A megemlékezés pillanataA rendezvényen verseket mondó diákokA gyertyagyújtás pillanata

A Kolozsvári Magyar Főkonzulátus segítségével rendezhettük meg az iskola előterében ezt a kiállítást, mely az "1956 a Szabadság reménye" címet viseli. A nagyméretű posztereken bekutatott, forradalom, és szabadságharc kiemelkedő mozzanatait láthatták a diákok, és a látogatók. A rendezvényen részt vevő érdeklődő diákok figyelmesen követték az előadást.
A történelmi események felelevenítését követően égő mécsesekből raktuk ki közösen az 1956-os évszámot, majd a forradalom emlékét őrző verseket szavaltak a diákok. A versek közül elhangzott az erdélyi származású Bartis Ferenc "Utószó" című költeménye, melyet követően a szerzőt 7 év börtönbüntetésre ítélték. Képek bemutatásával név szerint is megemlékeztünk a forradalom néhány ifjú áldozatáról. A szabadságharcosoktól kevéssel idősebb fiatalok harcoltak a szabadságért.
Az emlékműsort követően a középiskolásos diákok megtekintették a "19 perc 56 másodperc" című filmet, amely tizennégy, 1956-hoz kapcsolódó magyar filmből készült montázsként eleveníti fel a magyar forradalom eseményeit. A rendezvényt követően a diákok egy része a kolozsvári ’56-os megemlékezés keretében tekintette meg az "Őrizd a lángot" című rockoperát Kolozsvárott.