Jelenlegi hely

25. PRÁGAI MAGYAR BÁL

/ Marton Sára /
marton.sara képe
A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének prágai alapszervezete és az Ady Endre Diákkör szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a 25. Prágai Magyar bálba. A jubileumi alkalomra 2016. február 13-án kerül sor. A bál fővédnöke Pető Tibor, Magyarország csehországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Az estét a budapesti Pannon Cigányzenekar, az Acoustic együttes, a Mille Domi énekkar, Szárszó Lilla és Szárszó Bence táncospár és a Nyitnikék táncegyüttes színesíti.
25. Prágai Magyar bál

A fellépőkről:

Budapesti Pannon Cigányzenekar 2006-ban alakult, és a 33 kíváló képességű zenészből álló zenei formáció azóta is magas színvonalon képviseli a magyar kultúra egyik kiemelkedő részét. a különös erejű és hatású cigány muzsikát.

A Mille Domi kórus 2006-ban alakult olyan felvidéki fiatalokból, akik már korábban is énekeltek különböző kórusokban. Az eltelt években ez a közösség több változáson ment keresztül. 2008-ban Prága soktornyúságára utalva felvette a MILLE DOMI nevet. Simon Szabó Krisztina vezetése alatt repertoárjuk tovább bővült: az egyházi tematikájú művek mellett könnyedebb hangvételű darabok, középkori és reneszánsz énekek, spirituálék, valamint pergő magyar dallamok is megjelentek. A kórus számára a következő állomást a 2013. év jelentette, amikor Major Zsófia átvette a kórus vezetését. A közösség tagjai részben kicserélődtek, és megújult a repertoár is. 2014-ben sikeres koncertet adtak a prágai magyar közönség számára, amelyet a Duna Televízió is rögzített. 2015 őszén Székelyföldre látogattak, hogy részt vegyenek a X. Nemzetközi Balázs Ferenc kórusfesztiválon.

„Ha élsz, táncolsz, ha táncolsz, élsz” – ezt vallja magáról Szárszó Lilla és öccse, Bence, akik a ’90-es évek elején születtek Dunaújvárosban, de szülőföldjüknek Baracsot, e csendes falut tartják, ahol gyerekkoruktól – köszönhetően édesapjuknak, aki kiváló tanító s mindemellett néptáncos, koreográfus – egy életre beleszerettek a néptánc világába. Kezdetben mindketten édesapjuk keze alatt formálták tudásukat falujukban, majd a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttesben fejlesztették tovább magukat. Időközben kecskeméti főiskolások lettek, a tánc azonban nem múlt el az életükből, hiszen gyakran járnak fellépésekre. Így jutottak el 2015 augusztusában Koutyba, a CSMMSZ 17. művelődési táborába is. Repertoárjukban több Kárpát-medencei tájegység: Mezőföld, Kalocsa, Bag, Zala táncai mellett Erdély, ezen belül Felcsík vidéke, Mezőség, Nyárád mente s Kalotaszeg táncai találhatóak.

A Nyitnikék néptánccsoport 1975 telén alakult, és azóta kisebb nagyobb szünetekkel máig a táncolni vágyó fiatalok lelkes csoportja. 2003-tól, utolsó újraalakulásától rendszeresen próbál, táncot oktat, évente többször fellép, táncházat tart és a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségével együttműködve ápolja és terjeszti a magyar népi hagyományokat Csehországban. Repertoárjában több tájegység táncai találhatóak: Mezőségen belül Bonchida, Ördöngősfüzes és Magyarpalatka, továbbá Kalotaszeg, Szék, Vajdaszentivány és Gömör táncai.

Bővebb információ és jegyvásárlás: csmmsz@volny.cz 

Várunk mindenkit nagy szeretettel!