Jelenlegi hely

'56-ra emlékeztünk Fogarason

/ Bokor Csongor /
bokor.csongor képe
Fogarason, október 21. én délután 5 órakor emlékeztünk meg az 1956-os forradalomról, a Fogarasi Református Egyházközség új gyülekezeti termében.

Közel negyven személy gyűlt össze. Az esemény időpontja egybeesett, a Szász Tibor tiszteletes úr által heti rendszerességgel megtartott bibliaórával, így a megemlékezés egy rövid áhitattal kezdődött.

Ezt követően vetítéses történelmi előadást tartottam a jelenlévőknek az '56-os események előzményeiről, körülményeiről, és következményeiről.Elszavaltam Márai Sándor - Mennyből az angyal című versét, majd megtekintettünk egy részletet a Szabadság, szerelem című filmből.

Majd a megemlékezés kötetlen beszélgetésben folytatódott, ahol sokan mesélték el személyes élményeiket, mondták el véleményüket a forradalommal, a kommunista rendszer magyar és román vetületeivel kapcsolatosan, egy bögre tea, és/vagy egy pohár bor elfogyasztása közben.

„Az 1956-os forradalom megőrizte a nemzet öntudatát, és mindenhol életben tartotta a szabadság emlékét. Nem kétséges, hogy a győzelem utólag született, de az emberség mégiscsak felülkerekedett, hiába tiporták rendőrcsizmákkal.”     David Pryce-Jones, a National Review korábbi szerkesztője (2006)