Jelenlegi hely

9. Vukovári Magyar Bál

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
A független Horvátországban 2000-től közel 9 éven át az eszéki Magyar Oktatási és Művelődési Központ adott otthont a horvátországi magyarság legnagyobb báljának. 2009-ben azonban az iskola vezetősége megtörte ezt a hagyományt. Ettől az évtől kezdve a Vukovári Magyarok Egyesülete vette át a farsangi időszak legnagyobb társadalmi rendezvényének szervezését, mely azóta is az Eszék-Baranya és Vukovár-Szerém megye magyarságának legfőbb februári eseménye. Az idei alkalmon megjelent Božo Galić, Vukovár-Szerém megye zsupánja, Ivan Penava, a város polgármestere. A horvátországi magyarságot Jankovics Róbert képviselő úr és Andócsi János, az eszéki Magyar Oktatási és Művelődési Központ igazgatója, továbbá Magyarországot De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul képviselte.
vukovárvukovárvukovárvukovár

Az eseményt az első össztáncot követően a HMDK csúzai Csárdás Ifjúsági Kultúregyesületének tánccsoportja nyitotta meg palotás táncukkal. A bál történetében szinte minden évben megjelentek a horvátországi tömbmagyarság déli fellegvárában a csúzai fiatalok.

 

A táncelőadás után következtek a köszöntő beszédek. Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke ragadta elsőként meg a szót, hogy üdvözölje vendégeinket. Örömét fejezte ki a közel 270 fős vendégseregnek, hogy az elmúlt évek után is hasonlóan nagy számban jelentek meg itt a horvátországi magyarság tagjai és a határon túli barátok is. Köszöntötte a Zágrábból, Magyarországról, Ausztriából és Vajdaságból érkezett vendégeket is. Továbbá reménykedve beszélt a jövőről, melyben - szavaival élve - megmarad a vukovári magyarok bálja hasonlóan népes és sikeres rendezvénynek. 

Majd átadta a szót Božo Galić úrnak, Vukovár-Szerém megye zsupánjának, aki gratulált és sok sikert kívánt az egyesület további munkájához is. Majd Ivan Penava, Vukovár város polgármestere is szólt a megjelentekhez, aki - szavait idézve - fontos és közeli barátainak tartja és a legaktívabb közösségnek írta le a vukovári magyarságot. Utána Jankovics Róbert, a horvátországi magyarok képviselője vette át a mikrofont, aki a bál jelentőségét emelte ki, és biztosította a vukovári magyarokat és a jelenlévőket támogatásáról. 

A rendezvényünkön megjelent De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul, Andócsi János, az eszéki Magyar Oktatási és Művelődési Központ igazgatója és Hugyik Imre, a HMDK dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke.

A nyitóbeszédek után a Magyar Állami Népi Együttes szólistáinak előadását nézhettük meg. Először Juhász Eszter énekelt nekünk kalotaszegi dallamokat, majd párjával, Paragi Zoltánnal táncra perdültek. Vendégeink elbűvölve nézték az erdélyi tánclépéseket és a különleges ruházatot. 

 

A vacsorát követően a kórógyi Aranycsárdás és a Csantavéri Lila Orgona zenekar belekezdett a hajnalig tartó muzsikálásba. A táncolást csak a tombolaszámok kihúzása és az ajándékok átvétele szakította meg. A bálon résztvevők egy, a Vukovári Magyar Egyesület logójával díszített kulcstartóval gazdagabban térhettek haza, így egy kis emléket is vihettek magukkal. A gravírozott fa kulcstartó tombolajegyként is funkcionált, és nagy sikernek örvendett vendégeink között.

Az eseményről született képek többségét Vukovár város fotósa készítette.