Jelenlegi hely

Adjonisten, Jézusunk, Jézusunk!

Karácsonyi műsor a kőhalmi Református Egyházközségben

/ Gergely Katalin /
gergely.katalin képe
József Attila Betlehemi királyok című versének soraival köszöntötték a földre született Megváltót a kőhalmi általános iskola magyar tagozatának kisiskolásai, valamint néhányan az óvodások közül.
Szereplők és közönség Gitárosok előadásaOvisok közös verseBetlehemes játék

„Karácsony készül, emberek!” – hívogatott mindenkit az előadás plakátja. A kőhalmi Református Egyházközségben működő iskola utáni foglalkozás állandó résztvevői, valamint az általános iskola magyar tagozatának kisiskolásai – összesen 26 gyerek – karácsonyi műsorral lepték meg szüleiket, rokonaikat, tanáraikat, ismerőseiket…

Az előadást a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa kezdeményezte, szerkesztette, rendezte; azonban a szereplők kiválogatásában, a szövegek megtanulásában, a jelmezek elkészítésében sokat segítettek a tanítónők, az óvónő és a szülők is.

Előzetes felmérés szerint úgy tűnt, hogy az előadás közönségét a szereplők szülei jelentik, ezért 30-40 főre helyeztünk el székeket a teremben. Legnagyobb meglepetésünkre teljesen megtelt a terem, legalább kétszer annyian jöttek el, pótolni kellett a székeket, és többen állva nézték végig az előadást.

Az iskolások gitáros csoportjának magyar tagjai jelezték, hogy szívesen fellépnének, bemutatnák tudásukat, így a műsor velük kezdődött: két román nyelvű kolindát adtak elő. Ezután karácsonyi versek hangzottak el, majd egy hegedűszólót követően A négy gyertya meséjének megható története következett. A második hegedűszóló, a Csendes éj dallama ráhangolta a szereplőket és a közönséget a több mint 2000 éves bibliai történetre. A betlehemes játék bemutatta az emberré lett Isten földre születésének csodáját, szerény körülményeit, megjelenítette szereplőit: Józsefet és Máriát a kis Jézussal, angyalokat és pásztorokat, mesélőket és bölcs királyokat… Az előadás az egész világnak békét kívánó közös énekkel zárult: Isten békéjét kértük a szívünk, családunk, nemzetünk és a világ számára.

Az előadás után Szilágyi Zoltán református lelkész, valamint felesége, Szilágyi Judit ajándékcsomagokkal jutalmazták a szereplőket, és meghívtak mindenkit a templomi istentiszteletre.