Jelenlegi hely

Adventi koncertek Segesváron

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
Advent idején két klasszikus zenei ünnepi koncerttel töltődhettek fel a segesvári magyarok. 2015. december 13-án Örömvasárnapi Ünnepi Koncertet tartottak a Római Katolikus Templomban, 2015. december 20-án, Advent 4. vasárnapján Adventi Ünnepi Koncert csendült fel a Református Templomban.

Két klasszikus zenei koncerttel készültem a segesvári magyaroknak az elsőnek a Római Katolikus Templomban, a másodiknak a Református Templom adott helyet . Advent idején csendes áhítattal készülődünk az ünnepre. Megállunk, befelé figyelünk, ráhangolódunk az ünnepre és várjuk a Messiás eljövetelét. 

A koncerteken felléptek növendékeim is, a Mircea Eliade Gimnázium tanulói betlehemi, karácsonyi dalokkal, verssel, és magyar népdalokkal készültek.

A segesvári katolikus templomban Advent időszakában még nem volt klasszikus zenei koncert. Számomra fontos volt, hogy ezen az ünnepen összegyűljünk segesvári magyarok, és zenével, dallal, orgonajátékkal töltekezzünk, készítsük fel lelkünket az ünnepre. A katolikus templomban kísért Veres Lajos kántor, és a koncerten fellépett növendéke, Mihályi Erwin is orgonajátékkal. Szélyes Sándor - Székely Karácsony című gyönyörű versét Engel Mária, a Gaudeamus Alapítvány kollégiumának nevelője mondta el nagy átérzéssel. A koncert másik versmondója Máthé Lóránd gimnazista hallgató volt, Ady Endre Karácsony versét szavalta el. Felkészítette Domokos Erzsébet Anikó tanárnő. 

A segesvári református templom ünnepi koncertje áhítattal kezdődött, Bíró István esperes meleg gondolataival. A koncerten szép számmal összejöttünk, melegen duruzsoltak a kályhák és a várakozás hangulata a szíveket már megtöltötte. 

A koncerten Tóth Edit, a segesvári születésű, Medgyesen élő tanárnő-kántor kísért. Tóth Edit félig magyar, félig szász születésű, akinek rendkívül fontos mindkét kultúrát őrizni és mindkét nyelvet ápolni, továbbadni. Növendékeim most is elkísértek, a Mircea Eliade Gimnázium magyar tagozatának tanulói: Fülöp Emese-Andreea, Kerekes Kinga, Kristofoletti Klára és Szabó Helga. A diákok repertoárja színes volt. Elhangzottak karácsonyi dalok, magyar népdalok és könnyűzene is. 

Műsoromon szerepelt: Johann Sebastian Bach, Puccini, Cesar Franc, Händell, Kodály Zoltán, Wolf Péter.

Felemelő érzés volt szórvány magyar területen, a helyi magyarokkal együtt zenével ünnepelni és közös énekléssel zárni a koncerteket, ahol Kodály Zoltán Esti dala már szinte elmaradhatatlan.

A 20-ai koncert beszélgetéssel, koccintással zárult a parókián, ahol jó volt együtt lenni, így szép zárása volt az évnek.