Jelenlegi hely

Adventi készülődés Dél-Bánátban

/ Vaskeba Hajnalka /
vaskeba.hajnalka képe
Miután 2023. november 26-án megtartottuk rendezvényünket, Tamási Áron 125. évfordulójának Emlékestjét, máris belevetettük újból magunkat a munkába, hiszen már azon a héten vasárnap, az adventi koszorún meggyújthattuk az első gyertyát.
MúzeumbanAjándékcsomagok kibontásaFiatalokkal a múzeumbanBábszínházban

November utolsó napján egy autóbusznyi gyerekkel és néhány szülő kíséretével ellátogattunk Belgrádba a Pinokkió Bábszínházba. A Szabadkáról érkezett színészek a Piroska és a farkas mese feldolgozását adták elő magyar nyelven. Az előadásra a mi gyerekeinken kívül csak néhány belgrádi magyar felnőtt tette tiszteletét. A környéken nagyon ritka a magyar nyelvű bábelőadás a gyerekek számára, akik ezért most ez első sorban ülve hallgatták végig a történetet.

December első szombatján Muzslyáról, a Szervó Mihály Általános Iskola diákjai, cipősdoboz ajándékokkal lepték meg a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben a gyerekeket. A Pancsovai Nemzeti Múzeumot közösen látogattuk meg, majd visszatérve az egyesületi terembe volt idő ismerkedésre, barátkozásra.

A 40 éves pancsovai Arany Ősz Nyugdíjas Vegyeskórus ünnepségen, amelyet a pancsovai Petőfi Sándor MME székházában rendeztek meg, a Petőfi vegyeskórusával „boros” énekekkel léptünk fel. A hertelendyfalvi Gyetván Szlovák Művelődési Egyesület férfikórusának tagjai is bemutatkoztak énekeikkel, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület pedig tánccal gazdagította a műsort.  

A Petőfi Sándor MME vegyeskórusa meghívást kapott Szávaszentdemeterre, ahol a Szerémségi Magyar Művelődési Egyesületek hagyományosan minden éven megtartják évzáró rendezvényüket, idén pedig immár XVIII. alkalommal. A helyieken és a mi egyesületünkön kívül Satrincáról Maradékról és Pirosról is érkeztek fellépők. Gyerekdalok, néptáncok, népdalok, valamint komolyzene is gazdagította a karácsonyi koncertet. Mi karácsonyi dalcsokorral mutatkoztunk be.

Minden évben más településen kerül sor a Dél-Bánáti Betlehemes Játékok és Karácsonyi Szokások Találkozójára, amelynek idén Versec adott otthont. Közel 20 csoport mutatta be a közönségnek, hogy milyen játékokkal, énekekkel, versekkel ünneplik Jézus megszületését. Jómagam a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesülettel léptem színpadra, ahol háziasszony szerepben a ház urával közösen fogadtam a verseket szavaló gyerekeket, az éneklő legényeket és csumákat (kifordított bundákba öltözött, csengettyűket, kolompokat viselő, álarc mögé rejtőző fiúk). A dél-bánáti magyar művelődési egyesületek és csoportok mellett az eseményen vendégként a Detta hagyományápolói és az óbecsei hittanosok is betlehemes játékot mutattak be. A mélykastélyi énekcsoport karácsonyi dalokat adott elő.

A rengeteg rendezvény, közös alkalom nem csak az embereket hozta közelebb egymáshoz, de karácsony ünnepét, üzenetét is.