Jelenlegi hely

Áldassék a neved, forradalom! - Ünnepi megemlékezés Segesváron és Fehéregyházán

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
A segesvári magyarok "Áldassék a neved, forradalom!" címmel ünnepi rendezvénysorozattal emlékeztek meg március 15-én. A megemlékezés kiemelkedő pontja, a 2016. március 10-én kezdődő, 2 napos Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny volt.

Fodor Gyöngyi, a Mircea Eliade Főgimnázium magyar tagozatának igazgatónője "a vers az, amit mondani kell" gondolattal kezdte köszöntőjét. A diákokat arra kérte, hogy mindenki rakja oda a bátorságát, hiszen verset nem lehet rosszat mondani. A szavalóverseny elnöke, Jakabházi Béla tanár úr is köszöntötte a jelenlevőket. Elmondta, hogy a Petőfi Sándor vers- és prózamondó verseny 25. évfordulóját ünnepeljük ma. 1990-ben, amikor beindult a verseny, országos verseny volt, rengeteg jelentkezővel. Örömmel tölti el, hogy 26 éve folyamatosan meg tudják szervezni.

A versenyt 2 korosztályban hirdették meg:  V-VIII. és a IX-XII. osztályosok számára. Minden diák a kötelező vers mellett egy szabadon választható verset is elmondott. A második nap, az énekelt vers kategóriában is voltak jelentkezők. Az általános iskolások között 40 szavaló volt, a középiskolások száma 20 fő, az énekelt vers jelentkezői jelenleg csak 3 bátor versenyzőből állt.  

2016. március 15-én,  15 órakor a segesvári Petőfi Szobornál koszorúztunk, mely a magyar katolikus templom mellett áll, a Petőfi Sándor téren. Az ünnepi megemlékezést Jakabházi Béla tanár úr nyitotta meg. "Nekünk is meg kell vívnunk a magunk forradalmát, a lélek forradalmát. Képesek vagyunk-e összefogni és együtt, közösen cselekedni azért, hogy a szabadság, egyenlőség, testvériség fogalmak, ne csak politikai szónoklatok közhelyei legyenek? Hogy az anyanyelv szabad használata ne kiváltság, hanem természetes emberi jog legyen és maradjon. Sokszor csüggedve, belefáradva, reményt vesztve cselekszünk, pedig arra van szükség itt, hogy munkálkodjunk tudatosan, elszántan, célratörően."

A koszorúzáson Kőrösi Viktor Dávid, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja mondott beszédet, melyben átadta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét. "A 48-as magyarság határozottan és bátran állt ki a nemzet követelései mellett.  Tudta, hogy a szabadság és függetlenség nem kívülről ránk szabott ruha, hanem belülről épül kifelé, mint almára a héj, csigára a ház, ezért a magyar szabadságvágyból épített országot magának. Az azóta eltelt 168 év elmélyítette bennünk ezt a gondolatot, törvényeinket, mindennapi életünket, ma is ahhoz akarjuk igazítani, amit számunkra jelent a szabadság itt, ebben a Kárpátok által koszorúzott medencében. Ma is megragadunk minden lehetőséget, hogy elérjük. Senki se vitathassa nemzeti szimbólumainkat, senki se kérdőjelezhesse meg alkotmányos jogainkat, senki se vehesse el tőlünk iskoláinkat és senki se sorozhassa be és küldhesse el idegen háborúba fiainkat! Úgy akarjuk szolgálni a magyar szabadság és megmaradás ügyét, ahogyan márciusi ifjaktól tanultuk."

Az ünnepi beszédek után koszorúztak a segesvári iskolák magyar tagozatának képviselői, a segesvári  magyar civil szervezetek, valamint a magyar egyházak és az RMDSZ képviselői. 

A megemlékezésen hallhattunk Petőfi Sándor verset és Kerekes Kinga, Szabó Helga gimnazista lányok éneklését, majd a koszorúzás a Magyar Himnusszal zárult. 

Ezt követően a megemlékezők Fehéregyházán, a Múzeumkertben 16 órakor folytatták ünneplésüket, mely a Fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében zajlott. A turulmadaras emlékműnél való koszorúzást ünnepi beszédek és ünnepi műsor követte. 

A rendezvénysorozat  következő helyszíne 18 órakor a Segesvári Gaudeamus Alapítvány színházterme. Színes, tartalmas programokkal emlékezett meg a segesvári magyarság. A Mircea Eliade Főgimnázium magyar tagozatának diákjai az "Örökségünk" című dalt énekelték el, valamint Petőfi dalokat adtak elő. Felkészítő Csáki Izabella ének tanárnő. Ezt követte Ferencz Orsolya, Petőfi Program ösztöndíjas által összeállított és betanított énekes-verses műsora. Szólót énekelt Fodor Lilla, Egyed Szilvia. Szavalt Máthé Loránd. 

Majd a Kiskunfélegyházi Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskola színvonalas műsora következett. Felkészítő Andrásiné Czirle Katalin volt.

A rendezvény záróakkordja a Kikerics Néptáncegyüttes fergeteges műsora volt, mely elmaradhatatlan része a helyi rendezvényeknek.

Kimagasló sportteljesítményéért és tanulmányi eredményéért Palatka Barna, 12. E osztályos tanuló ösztöndíjat kapott a Gaudeamus Alapítványtól, melyet a helyszínen, ünnepélyes keretek között adtak át.