Jelenlegi hely

Arany 200 – Szárba szökkenő ünnep

/ Patócs Júlia /
patocs.julia képe
Nagy ünnepre készül Nagyszalonta. 2017. március másodikán lesz kétszáz éve annak, hogy a település egyik utcájában, egy szerény, bogárhátú házban megszületett Arany János, a magyar irodalom legnagyobb epikus költője. A bicentenáriumi ünnepség átgondolását már egy éve elkezdte a szülőváros, Arany-évnek hirdetve a 2017-es esztendőt. Az elmúlt tizenkét hónapban letisztultak a gondolatok, és elstartolt a szervező munka. Ennek újabb állomása volt a csütörtök délelőtti konferencia, melyre Magyarországi és romániai vendégek sora érkezett.
konferenciakonferenciakonferenciakonferencia

Az Arany 200 – Szárba szökkenő ünnep elnevezésű konferencia fővédnöki tisztségét Csűri István püspök látta el, a kerekasztal megbeszélésen a házigazdák mellett Soltész Miklós államtitkár, dr. Naszvadi György, a PADOC kuratórium elnöke, Kelemen Hunor, RMDSZ elnök, Szabó Ödön, képviselő, Paina János, a Hajdú-Bihar – megyei tanács elnöke, valamint helyettese, Bulcsu László, illetve Korompai János a Magyar Tudományos Akadémia professzora vett részt. Jelen voltak a helyi egyházi vezetők, Mikló Ferenc és dr. Lőrincz Ottó, az iskola igazgatója, Mészár Julianna, valamint Darvasi Zoltán múzeumigazgató, a település irodalommal és kultúrával foglalkozó tanárai, intézményvezetői, diákjai.

A megjelenteket Török László nagyszalontai polgármester köszöntötte, majd Csűry István szólt a nemes cél érdekében összegyűlt szakembercsoporthoz. Patócs Júlia, Arany János Emlékév szervező bizottságának elnöke felvázolta a szülővárosban tervezett programokat és tennivalókat.

Nagyszalonta három szinten készül az ünnepre: egyrészt kiadványok, fesztiválok és kiállítások megrendezésére kerül sor, másfelől a szülőház melletti telek megvásárlásával a turisztikai lehetőségek bővítését célozták meg.

A konferencia meghívottai sorra léptek mikrofon elé. Korompai János, Arany összes munkáinak kötetbe szerkesztője az elkövetkező évek tervezett kiadványairól, a könyvtárak és múzeumok Arany bicentenáriumi terveiről beszélt. Pajna Zoltán tanácselnök fölajánlotta az együttműködést az uniós források területén. Soltész Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának államtitkára kiemelve Arany János példaértékű munkásságát kifejtette, a bicentenárium kiváló alkalom arra, hogy a valós értékekre terelje a figyelmet, ezért megígérte, minisztériumi szinten minden tőlük telhetőt megtesznek a méltó ünneplés érdekében, hogy száz esztendő múlva is legyen magyar ember, aki megemlékezik Arany születésének évfordulójáról. Dr. Nagyvadi György, kuratóriumi elnök, Nagyszalonta Bocskai díjjal kitüntetett segítője az összmagyarság ügyének nevezte az évfordulót, és biztosította a hajdúvárosiakat, hogy Arany János ünnepe ügyében sem hagyja cserben őket. Kelemen Hunor RMDSZ elnök megdicsérte Nagyszalonta elöljáróit, akik méltóképpen ápolják Arany szellemiségét és nyelvét, és kijelentette, igen fontos, hogy minden emberhez eljusson Toldi írójának nagysága. Ő is támogatást ígért, csakúgy, mint Szabó Ödön képviselő, aki támogatása mellett konkrét ötletekkel is segítette a szervezők munkáját, és elmondta, megyei és országos szinten is olyan megoldásokon dolgoznak, melyek a kulturális intézmények, emlékházak munkáját segíti a jövőben. A konferencia kerekasztal-megbeszéléssel zárult.