Jelenlegi hely

„Az igaz ember hitből él.”

Regionális Nőszövetségi Találkozó Körösfőn

/ Simon Luca Eszter /
simon.luca.eszter képe
Szeptember 16-án az Észak-Erdélyi régió 4 egyházmegyéje tartott nőszövetségi találkozót Körösfőn, melyen a zsoboki asszonyok is képviseltették magukat. Dés, Torda, Kolozsvár és Kalotaszeg egyházmegyéjéből több mint 550 nő érkezett. A Körösfői templom rég nem látott tömeget fogadott be.
Templom bejáratánálDicsőítésFestett kazettás mennyezetKoszorúk

Az ünnepi alkalmat Kurta Bozsena, kolozsvári lelkésznő igehirdetése nyitotta meg. Alapigéje volt: „Az igaz ember hitből él.” (Róma 1:17), mely a reformáció 500. évfordulójának is a főigéje. Prédikációjában az ember anyagiakhoz való túlzott ragaszkodására hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy a megélhetésért való küzdelemben a hívő ember is hajlamos elfelejteni Isten „féltőn szerető” gondoskodását. A mindennapi anyagi gondjainkkal viaskodva sokszor megrendül Isten mindenhatóságába vetett feltétlen hitünk. A lelkésznő Zákeus történetén keresztül mutatta be a hit nélküli élet jellemzőit, majd az Istenre találást, illetve a Vele való együtt járást. Zákeusnak mindene megvolt, amit az ember anyagi téren csak kívánhat. De ezek csak külsőségek voltak. Zákeus érezte, hogy valami hiányzik az életéből. Jézus megjelenése fordulópont volt a számára. Mindent elkövetett, csak hogy láthassa Őt! Jézus pedig erre az igyekezetre azzal válaszol, hogy közösséget vállal Zákeussal. Meglátja az önzés mögött a jó cselekedetekre való vágyakozást. Zákeus rájön arra, hogy a vagyon értéktelen és múlandó ahhoz képest, amit Jézus adhat a számára. Megérti, hogy jót cselekedni az emberekkel egy más minőségű életet teremthet a számára. Így bőségesen kárpótolja vagyonából mindazokat, akiket annak megszerzésével megkárosított. Hitből élni egyet jelent azzal, hogy azt tesszük, ami Istennek kedves: megbízunk Istenben és igaznak tartjuk azt, amit mond és vágyunk is arra, hogy engedelmeskedjünk a szavainak.

Az igehirdetés után Lukács Margit, az Észak–Erdélyi Régiós nőszövetség elnöknőjének köszöntése következett. Utána Borsos Melinda, az Erdélyi Református Egyházkerület Nőszövetségének elnök asszonya, és az egyházmegyék megjelent esperesei is elmondták ünnepi köszöntőjüket.

Szünet előtt került sor a körösfői templom bemutatására, illetve a csucsai templom ismertetésére, mely utóbbinak az ünnepi alkalom perselypénzét ajánlották fel.

A szünetben kávéval és finom kaláccsal kedveskedtek a vendégeknek.

Szünet után Barta István-Zsolt, zsoboki lelkészünk „Új idők, új dallamai”, avagy hogy viszonyuljunk a fiatalokhoz című előadásában a serdülőkorról, annak nehézségeiről beszélt. A fiatalok elfogadásának és a közösségbe való befogadásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy a lázadás mögött a fiatalok identitáskeresése áll, és ebben az időszakban inkább a „hallgató hit” jellemzi őket.

Az előadás után a résztvevők feltehették kérdéseiket, elmondhatták meglátásaikat ebben a témában.

Zsoboki tiszteletes előadása  Zsoboki Nőszövetség tagjai Barta István-Zoltán lelkésszel

Végezetül Vincze Minya István kalotaszegi esperes és Kovács Kurucz János volt történelemtanár, Körösfő szülötte által írt Kalotaszegi Krónikácskák című könyv bemutatása következett.

A Körösfői Bartók Béla Művelődési Házban finom ebéd melletti beszélgetéssel zárhattuk le ezt a békés, áldott napot.

Köszönjük a szervezők és a helyi gyülekezet vendéglátását!