Jelenlegi hely

Balassi-füzetek a Mezőségben

/ Monostori Beáta /
monostori.beata képe
„Óh, én édes hazám, te jó Magyarország, Ki kereszténységnek viseled paizsát…” (Balassi Bálint) 2015. szeptemberében a tanévkezdésre megérkeztek Vicébe, a kis mezőségi faluba a Balassi-füzetek. Az öt részből álló sorozat, a Magyarország határain kívül élő magyar származású gyermekek számára készült. A variálható Balassi-füzeteket elsősorban a hétvégi magyar iskolákban használhatják 7-18 éves korig. Hasznos olvasmány és feladatgyűjtemény azok számára is, akik otthon a családban magyarul beszélnek, de tanulmányaikat nem magyarul végzik.
Balassi füzetek 1.Balassi füzetek 2.Balassi füzetek 3.Balassi füzetek 4.

A vicei Dsida Jenő Általános Iskolában közel 80 kisdiák ismerkedhet meg nemcsak a magyar történelemmel, népszokásokkal, ünnepnapokkal, de részt vehetnek képzeletbeli utazásokon is, és elkalandozhatnak a Magyar népmese világába is.

 “Bocsásd meg, Úr Isten, ifjúságom vétkét, Sok hitetlenségét…” (Balassi Bálint)

 

A vicei Szent István gyermekház és a csicsókeresztúri Szent Anna gyermekházban a nevelők segítségével 20 gyermek ismerkedhet meg játékos formában a Balassi füzetek feladataival. A diákok érdeklődési körüknek és tudásszintjüknek megfelelően sajátíthatják el a tananyagot. A leghasznosabbnak, legérdekesebbnek talált füzetek megoldása közben ismeretük bűvöl, és nyelvtudásuk is magabiztosabbá válik a gyerekeknek.

A Bástya Egyesület vicei kollégiumában jelenleg 36 csángó gyermek ingyenes teljes ellátása, felügyelete és tanítása folyik. Az önkéntes tanárok és nevelők nagy örömmel fogadták a Balassi-füzeteket, mert nagy segítség a tanulásban azok számára, akik értik ugyan a magyar szót, de ha beszélni, írni kellene, arra már nem szívesen vállalkoznak.

A külföldön felnövekvő fiatalok, az új generáció magyarságtudatának erősítésének, megőrzésének útja a megfelelő oktatás, nyelvi és kulturális ismereteik elmélyítése, fejlesztése. Ehhez kíván segítséget nyújtani a szórványban élő magyarság támogatására a Balassi-füzetek kiadvány sorozat.