Jelenlegi hely

Balassi-füzetekből tanulnak a nagypiszanicai diákok

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka képe
A Nagypiszanicai Általános Iskolában már három éve működik C modellű anyanyelvápolás. Egy maroknyi magyar tanuló, összesen öt lelkes diák tanárnőjükkel, Tea Dolenčić-tyel a magyar nyelv megőrzésén fáradoznak.
Balassi-füzetekMegérkeztek a Balassi-füzetek

Az általános iskola magyar nyelvű tankönyvgondokkal küszködik, ezért is vettem fel a kapcsolatot az igazgatónővel, Ivana Gregorić-tyal. Közös levélben kerestük meg a Balassi Intézet Magyar Nyelvi Tagozatának vezetőjét, Maróti Orsolyát. A Balassi Intézet nagylelkű adományának, Maróti Orsolya segítségének köszönhetően az iskolában februártól  Balassi-füzetekből is tanulhatnak a diákok.

A Balassi Intézet köteteinek fő célja „a diaszpórában élő magyar származású gyerekek, fiatalok, az új generációk magyarságtudatának erősítése, megőrzése, nyelvi és kulturális ismereteik elmélyítése, fejlesztése, és a biztonságos magyar nyelvtudásuk kialakítása, megalapozása”. Elsősorban Magyarország határain kívül élő származásnyelvi gyerekeknek, fiataloknak készültek a füzetek. A zöld színnel jelöltek azoknak, akik hallanak magyar szót, szüleikkel vagy nagyszüleikkel otthon magyarul beszélnek, de iskolai tanulmányaikat már nem magyar nyelven folytatják. A 7-14 éves korosztály számára ideális. A Kalandra fel! című kiadvány, piros színnel jelölt, 10-18 éves korosztálynak készült, akik már kevésbé tudnak magyarul, nem nagyon tudnak megszólalni vagy írni magyar nyelven. Jól használhatóak a délutáni, hétvégi magyar iskolákban, de otthon szülőkkel, nagyszülőkkel is. A Miénk a vár! képzeletbeli vártúrára kalauzolja a gyerekeket, várak, lovagok, királynők segítségével játszva tanulnak művelődéstörténetet és történelmet. Az Ünnepeljünk együtt! füzetben a nemzeti ünnepeink mellett a családi és keresztény ünnepek jelennek meg. A Kalandra fel!-ben Máté érkezik a Mezei családhoz, őt kísérhetjük el felfedezőútjára Magyarországon. A Mesélj nekem! a Magyar népmesék híres és népszerű sorozatán alapul. A tankönyvcsalád 2015-ben megjelent, 5. kötete a Játssz velünk!, ebben a gyerekek a magyar népmesékből megismert hősökkel találkozhatnak. Ezt a részben egymásra épülő, de szabadon variálható tananyagcsaládot minden gyermek örömmel használhatja.

Az adományok eljuttatásában szerepet vállalt a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Nagypiszanicai Általános Iskolával, hogy segítették és segítik a magyar nyelv megőrzését. Ez az akció szép példája annak, hogy közösen rengeteget tehetünk a magyar kultúra, nyelv és hagyományok megőrzéséért a szórványterületeken is.