Jelenlegi hely

Báli szezon Zoboralján

Nagy sikert aratott az 1. Szülők, Pedagógusok és Iskolabarátok bálja Nagycétényben

/ Csordás Mária Emőke /
csordas.maria.emoke képe
Zoboralja mindig gazdag kulturális élettel büszkélkedhetett. Még a 20. században is a néprajzkutatók igazi kincsesbányájának számított ez a Nyitra környéki tájegység. A vidék híres arról, hogy a báli szezon során számos rendezvény kerül megrendezésre.

 

Ilyen volt a Magyar Szülői bál Gímesen, melyet az alapiskola mellett működő Magyar Szülői Szövetség szervezett. Egy héttel később Nagycétényben, szintén a Szülői Szövetség szervezésében került megrendezésre az 1. Szülők, Pedagógusok és Iskolabarátok bálja.

A Manócska Óvoda vezetősége és tanítói kara aktívan részt vett a bál szervezésben. A zenéről Nagy László gondoskodott, az estét Zeman István konferálta. Az adakozóknak köszönhetően több, mint 70 tombola ajándék gyűlt össze, így a szervezők a bál bevételével támogatni tudják az óvodát. Az összeget az óvoda fejlesztésre, eszközvásárlásra és a gyermekprogramok finanszírozására fogják fordítani.

Zoboralján a magyar bálok hagyománya a 70-es évek során éledt újra, szervezésükben aktív szerepet játszott a Csemadok akkori vezetősége. Az ilyen jellegű események összefogják a térség magyarságát, és ösztönzik a hagyományok ápolását. Ilyen az Alsóbodokon megrendezésre kerülő Zoboralja Hagyományőrzők Bálja is, amelyre a vendégek hagyományos zoboraljai népviseletben érkeznek.

Idén az alsóbodoki hagyományőrző bál a helyi kultúrházban kerül megrendezésre. Az est folyamán a zenét Hanusz Zoltán és zenekara biztosítja, valamint a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes készül programmal. Nemcsak a nagyobb falvak, a többi apró település is bállal színesíti a februári hónapot.

Zsérén február 10-én zajlik majd a Vadászbál, a helyi Vadász Egyesület szervezésében a zsérei kultúrházban. Kolonon, egy héttel korábban kerül megszervezésre a Farsangi Bál, melyet a Zobor Hangja Vegyeskar rendezi a koloni kultúrházban.

Végsősoron ne feledkezzünk meg a hagyományos nagycétényi Borász Bálról, amely február közepén kerül megszervezésre. A szervezők nem csak a helybélieket, hanem az egész környékről nagy szerettel várják a vendégeket.