Jelenlegi hely

A bánsági magyarság bemutatása

/ Nagy Anna /
nagy.anna képe
Hiába egyre erősebb a bánsági magyarságot veszélyeztető asszimiláció, a megmaradt népesség igenis tesz és küzd érte, hogy a magyarságát megőrizze, identitását megerősítse, mindezzel példát mutatva a későbbi generációnak.

 

Temesváron a magyarság száma közel 15 000 fő. Több magyar óvodai csoport is működik, leginkább olyan óvodákban, ahol a román tagozat mellett a magyar tagozat is megtalálható. A városban két iskolában van lehetőség magyar nyelvű oktatásra, a Bartók Béla Elméleti Líceumban, amely egy teljesen magyar nyelven működő intézmény és a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceumban, amely egy kéttannyelvű iskola.

A két iskola igazán büszke arra, hogy a vegyes házasságok gyermekei nem a román iskolát, hanem a magyar iskolát választják, vállalva ezzel a nyelvi nehézségek leküzdését, amely nem kis feladat a kötelező tanulnivalók mellett. A kollegák elmondása alapján az, hogy egy vegyes házasságból származó gyermek végül a magyar iskolát választja, sokszor nem a magyar fél erős öntudatának köszönhető, hanem sokkal inkább a román fél nyitottságának, amely elgondolkodtató volt számomra.

Magyar egyetem nincs a városban, de létezik egy magyar egyetemi szakkollégium, mégpedig a Bolyai János Szakkollégium. A Temesvári Rádió napi két alkalommal sugároz magyar nyelvű műsort. Az RTV Temesvári Stúdiójának Magyar Adása 1997-ben indult. A műsorban riportok, hírek, tudósítások szerepelnek négy megye magyarságáról heti három alkalommal. A HETI ÚJ SZÓ egy Temesváron szerkesztett és nyomtatott hetilap, amelyet Temes, Arad, Krassó-Szörény és Hunyad megyék magyar közösségeihez juttatunk el rendszeresen.

A városban magyar nyelvű színházi előadások is láthatók, mégpedig a Csiky Gergely Állami Magyar Színház jóvoltából. Több magyar nyelvű egyház is megtalálható Temesváron: a Józsefvárosi Római-Katolikus Plébánia, az Erzsébetvárosi Római-Katolikus Plébánia, a Temesvári Evangélikus-Lutheránus Egyházközség, a Gyárvárosi Római Katolikus Plébánia és a Belvárosi Református templom.

A www.temesvaros.ro nem csupán egy honlap, hanem egy élő és aktív közösségi felület. Az eseménynaptár kiemelten fontos szerepet kap a honlapon, amelyet többek között én is szerkesztek, frissítek. Az eseménynaptárban helyet kap minden magyar vagy magyar vonatkozású program, rendezvény, esemény. Azt kijelenthetem, hogy Temesvár rendkívül színes programokat kínál az itteni magyarság számára. Az eseménynaptáron kívül még számos rovat megtalálható a honlapon.

A Közelképek című rovatban a Temes megyei pedagógusokkal olvashatunk egy rövid interjút, amelyből kitűnik az ő hitvallásuk is. Olvashatunk temesvári művészekről (zenészek, színészek, képzőművészek) is a Művésztérben. A gasztronómia szerelmesei is örülhetnek, hiszen a honlapon temesvári étterem és kocsmakritika is található. A Verstükör című rovatban a versekben tükröződő várost mutatják be a Temesvárról szóló és a temesvári szerzők tollából származó versekkel.

A látogatók még érdekes kvízekkel is szórakoztathatják magukat, például népviseletekkel, hungarikumokkal, magyar feltalálókkal vagy magyar rajzfilmekkel kapcsolatosan. A honlapon megismerkedhetünk Temesvár történetével. Egy teljesen átfogó képet kaphatunk a bánsági civil szervezetekről. A honlap állásbörze lehetőséget is kínál. Továbbá található egy szaknévsor, amely a temesvári magyar szakembereket sorolja fel. Összességében elmondható, hogy egy igazán fejlett és összetett honlapról van szó, amelyre rengeteg energiát fordítanak, ezzel is jobban összetartva az itteni magyarságot.

Temesváron nem unatkozhatunk. Heti rendszerességgel látogathatják az érdeklődők a Dorkász varrókört, a Babusgató foglalkozást és vehetnek részt társasági tánctanításon a Harmónia Tánciskola jóvoltából. Havonta megrendezésre kerül a Mackótanoda és az Alkotó- és Játszóház, előbbi a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceumban, utóbbi pedig a Bartók Béla Elméleti Líceumban. Az Eszterlánc Kulturális Egyesült havi rendszerességgel rendez táncházat Temesváron, ahol többnyire a magyarországi Suttyomba zenekar húzza a talpalávalót.

A Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet (TEMISZ) szervezésében rendszeresen sor kerül a TEMISZ kosárkörre, az asztaliTEMISZre, valamint a TEMISZ játékestre. A Bánsági Kárpát Egyesület rendszeresen szervez kirándulásokat Budapestre, Szegedre, de itt a környéken is. Kulturális programokban is büszkélkedhet a város, hiszen gyakran kerül megrendezésre könyvbemutató, kiállításmegnyitó vagy éppen színházi előadás.