Jelenlegi hely

„Baráti Esték"- borkóstolóval egybekötött könyvbemutató és textilkiállítás

/ Horváth Ida /
horvath.ida képe
Az Új Ezredév Református Központ, a Szórvány Alapítvány és Tamás Péter tiszteletbeli konzul szervezésében augusztus 28-án, pénteken került sor a „Baráti Esték” rendezvénysorozatra.
Új Ezredév Református KözpontTemesvárTextilkiállítás nyitóképTextilművészet

A „Baráti Esték" rendezvénysorozat célja a szabadegyetem típusú ismeretterjesztés temesvári hagyományának az újjáélesztése. Neves előadók meghívásával és kiváló (erdélyi) borok kínálásával közösségi élményt biztosítani az érdeklődőknek.

Pénteken este 19 órakor a temesvári Új Ezredév Református Központban Gazdáné Olosz Ella  textilművész kiállítását látogattam meg, melyet Dr. Brânduşa Armanca újságíró nyitott meg.

Gazdáné Olosz Ella (1937-1993) az 1970-es és 80-as években számos meghívásnak tett eleget, tanulmányútjai előbb Nyugat-Európába, Görögországba, majd a Közel- és Közép-Keletre vezettek, ahol előadásokat tartott ázsiai úti élményeiről, Kelet művészetéről, népi kultúrájáról. Munkáiból árad a drámaiság, kezdeti alkotásaiban megjelennek az emberalakok,amiket mértani formákban próbál beépíteni a téglalap alakú sík felületbe, később ezek elmaradnak, csak a képzőművészet tiszta elemeivel dolgozik.

A folytatásban Gazda József, Bethlen Gábor-, Tamási Áron-, Magyar Örökség díjakkal kitüntetett közíró, a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztje birtokosának „Vezényelt történelem" című regényét mutatta be Dr. Bodó Barna.

Az író így nyilatkozott a művével kapcsolatban: "A népek sorsa egyfajta szimfónia, a 20. század egy óriás koncert, melyet egy láthatatlan pódium alkot, azon egy láthatatlan karmesterrel, aki megszólaltatja a zenekart és a hangszereket. A zene nyelvén hömpölyög a sors, a fájdalom, az elvesztettségek."

A könyv lényegében a 20. század történelmét dolgozza fel balladában. A színhely Sóhajföld, azon belül Sóhajd nevű falu, ahol lejátszódik a történet. A "Vezényelt történelem" Szilveszter éjszakáján kezdődik és száz év múlva szilveszterkor ér véget. A Nemzet folyamatosan visszatérő kérdés a műben, a mű foglalkozik az anyanyelv helyzetével, illetve az író szót ejt a 20. század gyilkosságairól is.

A könyvbemutató záró mondata így szólt: "Hit nélkül nincs élet és nincs jövő sem"- ezt szolgálja Gazda József.

A "Baráti Esték" alkalmával egybekötve a jelenlévők a Vinum Hungaricum által forgalmazott minőségi magyar borokat kóstolhatták meg, melyeket Tamás Péter tiszteletbeli konzul mutatott be.