Jelenlegi hely

A bukovinai székelyek 140 éve élnek Hertelendyfalván

/ Vaskeba Hajnalka /
vaskeba.hajnalka2023 képe
„Emlékezni jöttünk ma ide. Emlékezni a 140 évvel ezelőtt idetelepített őseinkre és Thomka Károly telepítőlelkészre, aki segítette a gyülekezetének tagjait, hogy eljussanak az Al-Duna mentére” – mondta Lőcsei Vilmos, a hertlenedyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület elnöke köszöntő beszédében a kopjafaavatásnál.
Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnökeJakab Róbert, a kopjafa készítőjeKépkiállításKosnás család férfitagjai, háttérben a Sárarany zenekar muzsikál

A kopjafa díszleteinek tervezésében a hertelendyfalvi egyesület tagjai is részt vettek, sőt, jelképesen a faragásában is. A kopjafa a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének ajándéka, amely Jakab Róbert fafaragó mester munkáját dicséri. Az újonnan felállított kopjafa leleplezését koszorúzás követte, ahol Halász Béla, a hertelendyfalvi református lelkész mondta az áldást, majd a Székely Himnusz eléneklésével zárult a megemlékezés.

Lehetőség volt megtekinteni a bukovinai székely tájházat, valamint a kint elhelyezett képkiállítást is, amely a 140 év során felhalmozott képekből lett tematikusan összeállítva.

A fiatalok népdallal, versmondással és  mesemondással gazdagították a műsort. A hertelendyfalvi ifjúsági tánccsoport székelyföldi és bukovinai koreográfiával készült. A magyarországi Györéről jött Kosnás család mezőségi táncokkal szórakoztatta a közönséget.

A műsort követően a Sárarany zenekar népzenei koncertje következett, amely a Hagyományok Háza Kultúrpajta programja keretében valúsult meg.

Az est vidám táncos-zenés mulatsággal ért véget.