Jelenlegi hely

Célunk a lét

ERDÉLYBEN MÉLTÓSÁGGAL, DE FELELŐSSÉGTELJESEN EMLÉKEZTEK MEG 1848 HŐSEIRŐL

/ Vargyas Ildikó /
vargyas.ildiko képe
A március 15-re tervezett nagyszabású ünnepségek és kulturális események az aktuális helyzetre való tekintettel elmaradtak Erdélyben. A legtöbb helyen szűk körben, koszorúzással emlékeztek meg a forradalom hőseiről.

A vezető magyar politikusok és a nagyobb települések polgármesterei pedig közösségi oldalukon tették közzé ünnepi gondolataikat, felhívva a közösség figyelmét arra, hogy a rendkívüli helyzet rendkívüli helytállást követel.

Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a párt közösségi oldalán köszöntötte az erdélyi magyarságot.

„Tisztelt honfitársaim! 172 esztendeje a magyar szabadságharc eszméi, értékei, a szabadság, az egyenlőség, a testvériség mindig időszerűek voltak. 30 éve itt Erdélyben is szabadon ünnepelhetjük március 15-ét, szabadon emlékezünk 1848, 1849 hőseire, eszményeire, értékeire. A szabadság felelősséget is jelent: felelősséget egymás iránt, a közösség iránt, a nemzet iránt. 2020-ban rendkívüli állapotok vannak szerte Európában, arra bíztatunk mindenkit, arra kérünk mindenkit, hogy otthon családi körben ünnepeljen. Tegyük ezt azért, hogy egy év múlva, évek múltán, mindannyian ismét március 15-én, a köztereken ezrek, tízezrek közösen ünnepelhessünk, közösen emlékezhessünk március 15-re, a magyar szabadságharc hőseire, a magyar szabadságharc értékeire. Kívánok mindannyiuknak méltóságteljes ünneplést, nyugodt napokat, vigyázzunk egymásra.”

„A március 15-ei rendezvények, felvonulások elmaradnak. Erre 1989 óta nem volt példa, nem volt könnyű ezt a döntést meghozni, de bennünket nem az ünnepség helye, hanem az eszme köt össze, a szabadság a lelkünkben van.” - fejtette ki Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Csomortáni István az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke lényegre törően fogalmazta meg ünnepi gondolatait. „Az előttünk lévő időszak el fogja dönteni azt, hogy melyik közösség milyen helyzetből folytatja az életét. Azok lesznek nyertesei az előttünk álló időknek, akik a legnagyobb fegyelmezettséget és összefogást tudják tanúsítani!”

„Úgy gondoljuk, hogy a nemzeti ünnepünkön minden akadály ellenére illene méltósággal, de felelősségteljesen megemlékezni a ’48-as hősökről.” - Szalay Zsuzsanna, Nagy Pál és Szarvas Huba kezdeményezésére jött létre egy felhívás nemzeti himnuszunk közös éneklésére, amely Facebook eseményként is megjelent. A cél az volt, hogy a világ bármely pontján élő, vagy közösen utazó magyarok ablakaikba kiállva közösen énekeljék a himnuszt, magyar idő szerint déli 12:00 órakor.

Erdély egyházi vezetői az ünnep alkalmával kitartásra, imára és önfegyelemre buzdítják a híveket. Kovács Gergely, a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye érseke a koronavírus járvány kapcsán felelősségteljes magatartásra szólítja fel híveit. „A rendelkezések betartása mellett a legfontosabb, amit tehetünk és tennünk kell: bízzunk Istenben és bízzuk magunkat az ő gondviselésére! Felelős magatartásunk és hitünk erőpróbája ez a nehéz időszak, amikor a félelmet bizakodással kell legyőznünk. Önmaguk egészségére odafigyelve, másokkal együtt érezve és törődve, Istenhez fordulva, imádságban éljük e megpróbáló időket…”

A Romániai Püspöki Konferencia sajtóközleményében felhívja a figyelmet a társadalmi felelősségvállalásra és együttérzésre.

„Mivel a járvány emberről emberre terjed, feladatunk, hogy ne sodorjuk veszélybe embertársainkat és közösségünket” - hangsúlyozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

A Magyar Unitárius Egyház Tanácsának Elnöksége híveit arra buzdítja, hogy tartsák be az állami hatóságok kötelező rendelkezéseit és az ajánlott óvintézkedéseket.

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház felelősségteljes döntésekre szólítja híveit. „A koronavírus-járvány gyors terjedése arra késztet bennünket, hogy felelősségteljes döntéseket hozzunk közösségünk védelmében”

Böjte Csaba arra buzdít, hogy imádkozzunk együtt a világjárvány megfékezéséért.

Az Erdélyi Magyar Televízió a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Ügyvezető Elnökségével közösen történelmi vetélkedővel tisztelgett a magyar szabadságharc hősei emléke előtt. 

https://upload.latest.facebook.com/erdelytv/videos/2553769318176962/

A Forradalom utca 48 öt fordulójában öt neves erdélyi magyar középiskola csapata mérte össze tudását, felidézve az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeit. A kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a szatmárnémeti Kölcsy Ferenc Főgimnázium. 

https://www.youtube.com/watch?v=Esr6eyp7h8Q

Több rendhagyó kezdeményezéssel találkoztam a közösségi oldalakon, ami az erdélyi szórványból érkezett. Ilyen volt például a Fehér Megyei RMDSZ videója, ami közös kokárdakészítésre hívja a vállalkozó kedvű szülőket és gyerekeket. 

https://www.facebook.com/watch/?v=743713059494981

Közös filmnézésre, mesehallgatásra, rajzolásra, versírásra, műalkotások létrehozására hívnak meg a különböző csoportok. Ezek a példák is azt bizonyítják, hogy milyen rendkívül hasznos tud lenni a modern technológia és a közösségi média, ha az emberek felelősségteljesen és rendeltetésüknek megfelelően használják ezeket az eszközöket. Ezek a jelenségek egyben azt is mutatják, milyen erőteljes igénye van a magyar embernek arra, hogy közösségben éljen, így élje meg nemzeti ünnepeit, amelyek számára szimbolikus erővel bírnak.

2020 az erős magyar közösségek éve - jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. Ez a kijelentés szimbolikus erővel bír minden magyar ember számára, bárhol is éljen a világon. Így váljon hát erőforrássá számunkra az elkövetkező időkben, hogy jövőre igazi szabad márciusunk lehessen.