Jelenlegi hely

Citeraoktatás Avasújvárosban és Sárközújlakon

Hosszú kihagyás után újraindult a citeraoktatás Sárközújlakon és Avasújvárosban

/ Szűcs Orsolya /
szucs.orsolya2022 képe
Évekkel ezelőtt ugyan volt citeraoktatás a két településen, de sajnálatos módon az oktatás több éve megszakadt. A Hagyományőrző Egyesület nyári Néptánctáborain minden évben próbálta újjáéleszteni a citeraoktatást. A táborban lehetőségük volt a gyerekeknek népi hangszeroktatáson részt venni, többek között citerán is tanulhattak játszani.

Az egyesület sokévi fáradtságos munkája végre kifizetődött. A táborok alkalmával megszületett a gyerekekben a citeramuzsika iránti szeretet, így ebben az évben már igény mutatkozott a heti rendszerességű citeraoktatásra. 

Már évekkel ezelőtt is nagy meglepetés volt az egyesület számára, amikor a gyermekek a nagyszülői ház padlásáról, a kamra eldugott sarkából régi citerákat hoztak el az oktatásra. Ebből tudtunk arra következtetni, hogy valamikor régen nagy hagyománya volt a citeramuzsikának a településeken, ezért volt nagy öröm számunkra, hogy több évi kihagyás után újra heti rendszerességgel folyik a citeraoktatás. Még nagyobb öröm volt, hogy a foglalkozásokon nem csak az néptánctáborban részt vett gyermekek ismerős arcai mosolyogtak vissza ránk, hanem szép számban vesznek részt a foglalkozáson olyan gyerekek is, akik csak most fognak citerát először a kezükben.

A citeramuzsika iránti szeretet megmaradt azokban a gyerekekben is akik kisgyermekként évekkel ezelőtt tanultak muzsikálni, ők is boldogan álltak vissza a citerák mögé.

Nagyon reméljük, hogy sikerül megszilárdítani újra a citeramuzsika iránti szeretetet a gyerekek körében, hogy a citera hangja újra visszaköltözzön a településekre.